Tunnelmia Progoff-koulutuksesta

Minulla oli ilo ohjata ensimmäinen Progoff-koulutukseni lauantaina 16.12.2017. Kävin itse samaisen koulutuksen lokakuussa Turussa. Sen koulutuksen ohjaaja Sirpa Nurminen on jäämässä eläkkeelle. Otin häneen yhteyttä ja sovimme, että minä jatkan nyt hänen viitoittamaansa latua. Nurminen oli sitä mieltä, että minulla on hyvä pohjakoulutus ohjaamiseen. Se on tärkeää, jos kirjoittamisen aikana nousee kipeitä asioita pintaan. Hän oli tyytyväinen, että menetelmä Suomessa säilyy, nyt kun hän ei enää ohjaa, sillä siitä on tykätty kovasti.

Olin itsellenikin uuden teeman äärellä ja huomasin, että sain virtaa ja innoitusta. Päivässä oli lähes harras tunnelma. Vaikka sanoin jaoimme vähän niin tuntui, että olimme yhteisellä matkalla; kukin omissa prosesseissaan ja yhdessä.

Jaana Huldén
traumapsykoterapeutti, kirjallisuusterapeutti, aloitteleva Progoff-ohjaaja

 

Tässä muutaman koulutuksessa mukana olleen palautetta:

“Progoff-koulutus vei minut matkalle sisimpääni. Ohjaaja ja hiljainen 12 opetuslapsen kirjoittajajoukko loi retriitinomaisen tunnelman. Minulla oli lupa olla läsnä vain itselleni. Olla hiljaa tuttujen ihmisten kanssa, se oli uutta, ja se antoi tilaa omien tunteiden olla ja tulla. Kirjoittamisprosessin aikana sain selkeän vastauksen, miten toimia itselleni merkittävässä asiassa. Se tuntui ihmeeltä. Lähdin koulutuksesta vahvasti sisimpääni kääntyneenä. Unet tulivat seurakseni yöllä.”

Sirpamaija Harjunkoski
Taideterapeutti

 

“Tuntui helpolta kirjoittaa jopa niistä kysymyksistä, joita en elämässäni ole juuri pohtinut. Paitsi Progoff-menetelmä että myös harjaantuminen kirjallisuusterapeuttisessa kirjoittamisessa vaikuttivat. Kirjoittamaan hiljentyminen ryhmässä loi keskittyneen ilmapiirin. Tietoisuus siitä, ettei omaa tekstiä tarvitse jakaa, vapautti kirjoittamaan rohkeasti ja uteliaasti: katsotaanpa, mikä minulle on tärkeää ja mihin minä uskon. Kävin dialogia itseni kanssa ja kirjoitin itseäni itselleni näkyväksi. Välistä tuli uhmakas ja voitonriemuinen olo, koska sain itsestäni niskalenkin. Riemuitsin siitä.

Monissa kirjoituksissani toistui sama – näköjään minulle keskeinen – kaipuu/ syvä toive/arvo. Päivän lopussa tunsin hentoa halua lukea tekstiäni, koska olin niin tyytyväinen, minkä äärelle kirjoittava käteni oli miut vienyt. Maltoin kuitenkin mieleni ja pidin senkin itselläni. Ihanaa!”

Helena Hietaniemi
toimittaja, kirjallisuusterapiaohjaaja

 

“Harjoitukset olivat tutunoloisia, lähellä yleisesti KITEssä käytettäviä. Pidin siitä, että kokonaisuus on hyvin järjestelmällinen ja siihen liittyy jatkumo. Erityisesti pidin loppupäivän summaavasta osuudesta. Minulle tauotukset sopivia ja sessiot olivat sopivan pituisia. Pikku hiljaa syvenevä ote sopi myös. Kiva, että tilaa oli mukavasti ja pystyi vaihtamaan paikkaa. Kurssilla oli hyvä, keskittyneen rauhaisa tunnelma. Ei mitään vaikeuksia keskittyä kirjoittamiseen ja omiin kokemuksiin. Jaana, olet kokenut ohjaaja. Ohjaat rauhallisesti ja varmasti. Voi kirjoittaa mitä vain luottavaisin mielin, kun tietää, että pahan paikan tullessa apu lähellä. Huomasin, että itselleni hitaana ihmisenä sopii se, että sekä kuulee että näkee tehtävänannon. Kun on harrastanut terapeuttista kirjoittamista lähes koko ikänsä, en odottanutkaan löytäväni itsestäni mitään yllätyksiä. Oli mukava huomata, että jotkut aiemmat kipupisteet eivät kiinnostaneet nyt ollenkaan, joten kehitystä on tapahtunut. Nykyhetkestä löytyi suuntia ja ihania oivalluksia.”

Tuija Siljamäki
terveystoimittaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja

 

 

Kurkista kuluvan talven ja vuoden 2018 kurssi- sekä koulutuskattausta

Talvi on saapunut, ja rauhoittava hämärä kutsuu niin aikuisia kuin lapsiakin inspiroitumaan sanoista. Tutustu monipuoliseen kurssitarjontaan ja innostu mukaan talven tai tulevan vuoden toimintaan. Huomaathan, että kurssikattaus ulottuu jopa kesään 2018.

Oletko kiinnostunut täydentämään ammatillista osaamistasi kirjallisuusterapian opinnoilla? Kurssien ohella myös koulutustarjonta on monipuolistunut, ja sen antimiin voi perehtyä Koulutus-välilehdellä.

Terveiset Kirjallisuusterapia ry:n pikkujouluista

 

Vuosi 2017 on pyörähtämässä kohti loppuaan. Kirjallisuusterapiayhdistys ry juhlisti onnistunutta toimintakauttaan joulukuun ensimmäisenä pikkujoulujen merkeissä.

Kuvassa kynttilänvalon pehmeissä tunnelmissa ovat yhdistyksen aktiivijäsen, kirjallisuusterapiaohjaaja Heli Hulmi sekä hallituksen puheenjohtaja, kirjallisuusterapeutti Jaana Huldén, jotka esiintyivät juhlassa (kuva: Silja Mäki). Alla terveiset illasta hallituksen varajäsen, sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Jenni Hurmerinnan kirjaamina:

Neruda kynttilänvalossa ja kiitokset kuluneelle

Yhdistyksen pikkujouluja vietettiin joulukuun ensimmäisenä päivänä Helsingissä Ravintola nro 11:n kabinetissa. Ennen ruokailua ohjelmassa oli Jaana Huldénin ja Heli Hulmin ihastuttava Huldén & Hulmi goes Neruda -runoesitys. Kynttilänvalossa toteutetussa esityksessä Huldén ja Hulmi lausuivat vuorotellen Nobel-palkitun Chileläisen kirjailijan Pablo Nerudan rakkautta, kuolemaa ja yleisesti ihmisyyttä käsitteleviä runoja. Oli ilo seurata, kuinka luontevasti esiintyjät lausuivat runoja, vailla minkäänlaista teennäisyyttä tai pakottamista. Esityksen jälkeen Heli Hulmi totesikin, että runojen kuuluu “mennä verenkiertoon”, jotta ne voi muistaa ja jotta niihin kykenee eläytymään. Esitykseen eivät eläytyneet ainoastaan esiintyjät, vaan myös yleisö näytti olevan vaikuttunut intiimistä ja tunnelmallisesta tilaisuudesta sekä jaettujen sanojen kauneudesta.

Ruokailun jälkeen ohjasin itse juhlaväelle kaksi kollektiivista runoharjoitusta, joista jälkimmäisessä hyödynsin Turun sanataideyhdistyksen “korvaruno”-metodista muovaamaani menetelmää, jota kutsun runouttamiseksi. Tässä tilaisuudessa syntynyt yhteinen runo:

Toivon vapautta
ratkaisuja kysymyksiin
toivon näköaloja, väljyyttä, vedenjakajaa
mä toivon kohtaamista ja ihmisyyttä

Pitkää aikaa,
sellasta aikaan hukkumista,
venyviä tunteja –
että innostuisi taas

Toivon itselleni kykyä päästää irti
läheiselle toivon eniten, että löytäisi toivoa
leikkiä, onnea, suuntaa, paikkaa

Mä lupaan rakastaa itseäni
lupaan yrittää vielä kerran
lupaan intohimoista läsnäolon tilaa
lupaan olla ulkona, kävellä
lupaan itkeä, lupaan nauraa

Lupaan pelastaa maailman
lupaan sanoja
rohkaista muita

kuiskata jotain
katsoa silmiin
Kaksituhatta seitsemäntoista
oli jo aikakin
en olisi koskaan uskonut
että selviän tästä
kyllä kannatti
taputukset
kiitos


Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry kiittää jäseniään, yhteistyökumppaneitaan, alan toimijoita sekä kaikkia kirjallisuusterapeuttisille kursseille ja koulutuksiin osallistuneita kuluneesta vuodesta. Rauhaisaa joulua ja antoisaa uutta vuotta!

 

Kirjallisuusterapia-lehti 2/2017 on ilmestynyt

Painotuore Kirjallisuusterapia-lehti tarjoilee tällä kertaa tietoa ja kokemuksia mm. lukemisen hoitavista vaikutuksista, tärkeistä lukukokemuksista 100 vuoden ajalta sekä taakkasiirtymän ja sotakokemusten merkityksistä. Lisäksi esitellään kirjoituskilpailun satoa. Lehden kansi aukeaa tästä.

Lehteä voi tilata osoitteesta jasenasiat.kirjallisuusterapia@gmail.com. Antoisia lukuhetkiä!

Lasten ja nuorten kirjallisuusterapiakoulutus 2018 – haku avoinna 15.12. saakka

Lasten ja nuorten kirjallisuusterapiakoulutus 2018 perehdyttää menetelmiin, joiden avulla voidaan tukea kasvua, hoitoa ja opetusta. Haku koulutukseen on avoinna 15.12. saakka. Tutustu koulutuksen esitteeseen tarkempine tietoineen.

“Kirjallisuusterapia on luovien terapioiden muoto, joka toimii hyvin kasvun ja opetuksen apuvälineenä. Kirjallisuusterapiaa käytetään mm. lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun piirissä sekä opetuksen tukena etenkin äidinkielenopetuksessa ja erityisopetuksessa. Se sopii menetelmäksi myös ohjaajille. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n kanssa.”

Tarjolla mielisairaalamuistoihin pohjautuva kirjoittamistyöpaja sekä luento mielisairauden yhteiskunnallisista ja kielellisistä juurista

Mielisairaalamuistoihin pohjautuva kirjoittamistyöpaja (materiaali ja ohjeet sekä suomeksi että englanniksi) ja englanninkielinen luento mielisairauden yhteiskunnallisista ja kielellisistä juurista Koneen säätiön kamarissa 11.11. klo 13-16

We present a scientific and humane theory of mental illness by probing into the foundations of language and society.

This is an invite-only event. Please register here: https://goo.gl/7CvYrf

Place: Koneen Säätiön Kamari (Tehtaankatu 21 B 45, 5. kerros)

13:00 – Karoliina Maanmieli: Experimental writing workshop/ Kirjoittamistyöpaja:

Create your own imaginary mental-hospital memory inspired by real mental-hospital memories./ Luo oma kuvitteellinen mielisairaalamuistosi todellisten mielisairaalamuistojen pohjalta

14:00 – Jose Maanmieli: So what is mental illness?

We all have a certain intuition about what mental illness is, especially those who have suffered it. The job of psychiatric experts and researchers, however, depends on an accurate definition that we still do not really have. In this picture-rich presentation, I illustrate how such conceptual confusion relates to the philosophy of language and morality by going “back to basics”. This gives us a clear picture of the situation: Mental illness is more about the social than about the mental; it tells us about the human condition. An evolutionary hypothesis that is consistent with current multidisciplinary research is therefore also discussed.

Kirjallisuusterapia kiinnostaa Ruotsissa

Ruotsalaiset lehdet ovat tämän vuoden puolella julkaisseet useita juttuja kirjallisuusterapiaan liittyen. Linkkien takaa löydät Svenska dagbladetin  (pdf-tiedostona) sekä Biblioteks bladetin artikkelit.

 

Tervetuloa jakamaan ja kokemaan Satuja kapakassa

Satuja kapakassa -tapahtumiin voit tulla kuuntelemaan satuja ja tarinoita. Lukijana on Kirsi Marttinen. Kevään viimeinen Satuja kapakassa on 5.6.2017 klo 18.00 alkaen ravintola Oivassa Helsingin Hakaniemessä, os. Porthaninkatu 5. Oivassa on tarjolla myös viinin, virvokkeiden ja muiden juomien lisäksi satumenu, joka sisältää pientä suolaista ja makeaa.

Satuja kapakassa on mukana Arts go to the Kapakka -festivaaleilla elokuussa. Ajankohta varmistuu myöhemmin. Oulun Muusapäivillä Satuja kapakassa on 12.8.2017 klo 20 ravintola Tubassa, os. Mannenkatu 2. Syksyllä Satuja kapakassa on mukana Suomi 100 -hankkeessa teemalla Kansansatuja kapakassa. Tapahtumapaikka on ravintola Oiva. Ajankohdat varmistuvat myöhemmin.

Satuja kapakassa -tapahtumista löydät tietoa Facebookista Satuja kapakassa -sivuilta.  Voit jättää sinne myös satutoiveen, jonka toivot tulevan luetuksi.

Sadun kuunteleminen on yhteinen kokemus, joka avaa näkökulmia päivän tapahtumiin, ajatuksiin ja kokemuksiin. Anna tarinan viedä ja mielikuvituksen laukata.

Muistoja ja kokemuksia mielisairaalasta Helsingin Taiteiden yössä

Mielisairaalat ovat tavalla tai toisella kuuluneet monen suomalaisen elämään. Monitieteinen, FT Saara Jäntin luotsaama tutkijaryhmä tutkii Koneen Säätiön rahoittamana SKS:n kansanrunousarkiston kanssa yhteistyössä 2014–2015 kerättyä, ainutlaatuisen moniäänistä muisteluaineistoa.

Muistelutekstejä ovat tuottaneet niin sairaaloiden potilaat, omaiset, henkilökunta kuin henkilökunnan lapsetkin. Muistot kattavat ajanjakson 1930-luvulta 2000-luvulle, minä aikana mielisairaanhoito Suomessa on kokenut valtavan muutoksen.

Tervetuloa Kallion kirjastoon Helsingin taiteiden yönä 24.8. klo 18–20, kuuntelemaan ja katsomaan mielisairaaloihin liittyvää kuva-aineistoa, otteita mielisairaalan lääkärin Laura Siippaisen päiväkirjanomaisesta teoksesta Tuulien talo sekä muistoista poimittuja ajatelmia.

Keräämme myös uusia muistoja. Voit siis tulla paikalle kertomaan oman mielisairaalaan liittyvän muistosi esimerkiksi potilaana, vierailijana, naapurina tai henkilökunnan jäsenenä! Tapahtuman posteri aukeaa tästä.

 

Esittelyssä Kirjallisuusterapia-lehti 1/2017

Tältä näyttää Kirjallisuusterapia-lehti 1/2017:

Lehden teemoja ja sisältöjä ovat:

Elämänvoima ja intuitio

Tuuli Jokivartion tekemä Asta Raamin haastattelu, jonka aiheina ovat intuitio ja aiheesta tehty ensimmäinen suomenkielinen väitöskirja.

Positiivinen ja humanistinen psykologia

Dosentti Juhani Ihanuksen kiinnostava, kattava artikkeli, joka käsittelee näitä aiheita ensi kertaa suomen kielellä.

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen 35-vuotisjuhlan satoa

Juhlan pääesiintyjinä Bar Kapsäkissä 5.11.2016 Parantavan runon äärellä Kaj Chydenius ja Monna Kamu. Lämppäreinä yhdisyksen omat moniosaajanaiset Jaana Huldén ja Heli Hulmi Szymborskajan runojen voimin. Kirjoituskilpailun voittajien – Katri Tapolan, Victoria Tothin ja Mirta Virtaperkon – tekstit.

Lisäksi mm. kirja-arvioita ajankohtaisista ja kirjallisuusterapiatoiminnassa suositeltavista kirjoista sekä toiminnallisesta materiaalista, runokirjoista ja kirjallisuusterapiayhteyksissä syntyneistä omakustanneteoksista.


Lehteä voi tilata osoitteesta jasenasiat@kirjallisuusterapia.net.

Irtonumero  7 e, vuositilaus 12 e (sis. kaksi numeroa).

Syksyn lehden teemana on lukemisen hyvää tekevä vaikutus. Tekstien deadline on 1.9.2017, ja niitä koskevissa asioissa yhteydenotot päätoimittaja-Siljalle: silja.maki(at)saunalahti.fi.


 

« Older posts

© 2018

Theme by Anders NorenUp ↑