Kirjallisuusterapia-lehti 2/2017 on ilmestynyt

Painotuore Kirjallisuusterapia-lehti tarjoilee tällä kertaa tietoa ja kokemuksia mm. lukemisen hoitavista vaikutuksista, tärkeistä lukukokemuksista 100 vuoden ajalta sekä taakkasiirtymän ja sotakokemusten merkityksistä. Lisäksi esitellään kirjoituskilpailun satoa. Lehden kansi aukeaa tästä.

Lasten ja nuorten kirjallisuusterapiakoulutus 2018 – haku avoinna 15.12. saakka

Lasten ja nuorten kirjallisuusterapiakoulutus 2018 perehdyttää menetelmiin, joiden avulla voidaan tukea kasvua, hoitoa ja opetusta. Haku koulutukseen on avoinna 15.12. saakka. Tutustu koulutuksen esitteeseen tarkempine tietoineen.

“Kirjallisuusterapia on luovien terapioiden muoto, joka toimii hyvin kasvun ja opetuksen apuvälineenä. Kirjallisuusterapiaa käytetään mm. lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun piirissä sekä opetuksen tukena etenkin äidinkielenopetuksessa ja erityisopetuksessa. Se sopii menetelmäksi myös ohjaajille. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n kanssa.”

Tarjolla mielisairaalamuistoihin pohjautuva kirjoittamistyöpaja sekä luento mielisairauden yhteiskunnallisista ja kielellisistä juurista

Mielisairaalamuistoihin pohjautuva kirjoittamistyöpaja (materiaali ja ohjeet sekä suomeksi että englanniksi) ja englanninkielinen luento mielisairauden yhteiskunnallisista ja kielellisistä juurista Koneen säätiön kamarissa 11.11. klo 13-16

We present a scientific and humane theory of mental illness by probing into the foundations of language and society.

This is an invite-only event. Please register here: https://goo.gl/7CvYrf

Place: Koneen Säätiön Kamari (Tehtaankatu 21 B 45, 5. kerros)

13:00 – Karoliina Maanmieli: Experimental writing workshop/ Kirjoittamistyöpaja:

Create your own imaginary mental-hospital memory inspired by real mental-hospital memories./ Luo oma kuvitteellinen mielisairaalamuistosi todellisten mielisairaalamuistojen pohjalta

14:00 – Jose Maanmieli: So what is mental illness?

We all have a certain intuition about what mental illness is, especially those who have suffered it. The job of psychiatric experts and researchers, however, depends on an accurate definition that we still do not really have. In this picture-rich presentation, I illustrate how such conceptual confusion relates to the philosophy of language and morality by going “back to basics”. This gives us a clear picture of the situation: Mental illness is more about the social than about the mental; it tells us about the human condition. An evolutionary hypothesis that is consistent with current multidisciplinary research is therefore also discussed.

Kurkista syksyn ja talven kurssi- ja koulutuskattausta

Syksy on saapunut, ja rauhoittava sade kutsuu niin aikuisia kuin lapsiakin inspiroitumaan sanoista. Kuuletko jo ropinan? Tutustu monipuoliseen kurssitarjontaan ja innostu mukaan.

Oletko kiinnostunut täydentämään ammatillista osaamistasi kirjallisuusterapian opinnoilla? Kurssien ohella myös koulutustarjonta on monipuolistunut, ja sen antimiin voi perehtyä Koulutus-välilehdellä.

Kirjallisuusterapia kiinnostaa Ruotsissa

Ruotsalaiset lehdet ovat tämän vuoden puolella julkaisseet useita juttuja kirjallisuusterapiaan liittyen. Linkkien takaa löydät Svenska dagbladetin  (pdf-tiedostona) sekä Biblioteks bladetin artikkelit.

 

Tervetuloa jakamaan ja kokemaan Satuja kapakassa

Satuja kapakassa -tapahtumiin voit tulla kuuntelemaan satuja ja tarinoita. Lukijana on Kirsi Marttinen. Kevään viimeinen Satuja kapakassa on 5.6.2017 klo 18.00 alkaen ravintola Oivassa Helsingin Hakaniemessä, os. Porthaninkatu 5. Oivassa on tarjolla myös viinin, virvokkeiden ja muiden juomien lisäksi satumenu, joka sisältää pientä suolaista ja makeaa.

Satuja kapakassa on mukana Arts go to the Kapakka -festivaaleilla elokuussa. Ajankohta varmistuu myöhemmin. Oulun Muusapäivillä Satuja kapakassa on 12.8.2017 klo 20 ravintola Tubassa, os. Mannenkatu 2. Syksyllä Satuja kapakassa on mukana Suomi 100 -hankkeessa teemalla Kansansatuja kapakassa. Tapahtumapaikka on ravintola Oiva. Ajankohdat varmistuvat myöhemmin.

Satuja kapakassa -tapahtumista löydät tietoa Facebookista Satuja kapakassa -sivuilta.  Voit jättää sinne myös satutoiveen, jonka toivot tulevan luetuksi.

Sadun kuunteleminen on yhteinen kokemus, joka avaa näkökulmia päivän tapahtumiin, ajatuksiin ja kokemuksiin. Anna tarinan viedä ja mielikuvituksen laukata.

Muistoja ja kokemuksia mielisairaalasta Helsingin Taiteiden yössä

Mielisairaalat ovat tavalla tai toisella kuuluneet monen suomalaisen elämään. Monitieteinen, FT Saara Jäntin luotsaama tutkijaryhmä tutkii Koneen Säätiön rahoittamana SKS:n kansanrunousarkiston kanssa yhteistyössä 2014–2015 kerättyä, ainutlaatuisen moniäänistä muisteluaineistoa.

Muistelutekstejä ovat tuottaneet niin sairaaloiden potilaat, omaiset, henkilökunta kuin henkilökunnan lapsetkin. Muistot kattavat ajanjakson 1930-luvulta 2000-luvulle, minä aikana mielisairaanhoito Suomessa on kokenut valtavan muutoksen.

Tervetuloa Kallion kirjastoon Helsingin taiteiden yönä 24.8. klo 18–20, kuuntelemaan ja katsomaan mielisairaaloihin liittyvää kuva-aineistoa, otteita mielisairaalan lääkärin Laura Siippaisen päiväkirjanomaisesta teoksesta Tuulien talo sekä muistoista poimittuja ajatelmia.

Keräämme myös uusia muistoja. Voit siis tulla paikalle kertomaan oman mielisairaalaan liittyvän muistosi esimerkiksi potilaana, vierailijana, naapurina tai henkilökunnan jäsenenä! Tapahtuman posteri aukeaa tästä.

 

Esittelyssä Kirjallisuusterapia-lehti 1/2017

Tältä näyttää Kirjallisuusterapia-lehti 1/2017:

Lehden teemoja ja sisältöjä ovat:

Elämänvoima ja intuitio

Tuuli Jokivartion tekemä Asta Raamin haastattelu, jonka aiheina ovat intuitio ja aiheesta tehty ensimmäinen suomenkielinen väitöskirja.

Positiivinen ja humanistinen psykologia

Dosentti Juhani Ihanuksen kiinnostava, kattava artikkeli, joka käsittelee näitä aiheita ensi kertaa suomen kielellä.

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen 35-vuotisjuhlan satoa

Juhlan pääesiintyjinä Bar Kapsäkissä 5.11.2016 Parantavan runon äärellä Kaj Chydenius ja Monna Kamu. Lämppäreinä yhdisyksen omat moniosaajanaiset Jaana Huldén ja Heli Hulmi Szymborskajan runojen voimin. Kirjoituskilpailun voittajien – Katri Tapolan, Victoria Tothin ja Mirta Virtaperkon – tekstit.

Lisäksi mm. kirja-arvioita ajankohtaisista ja kirjallisuusterapiatoiminnassa suositeltavista kirjoista sekä toiminnallisesta materiaalista, runokirjoista ja kirjallisuusterapiayhteyksissä syntyneistä omakustanneteoksista.


Lehteä voi tilata osoitteesta jasenasiat@kirjallisuusterapia.net.

Irtonumero  7 e, vuositilaus 12 e (sis. kaksi numeroa).

Syksyn lehden teemana on lukemisen hyvää tekevä vaikutus. Tekstien deadline on 1.9.2017, ja niitä koskevissa asioissa yhteydenotot päätoimittaja-Siljalle: silja.maki(at)saunalahti.fi.


 

Terveisiä Tukholmasta

Haluatko tietää, mitä Tukholmassa tapahtuu kirjallisuusterapian saralla?

Tässä muutama linkki naapurimme kuulumisiin:

Ersta Sköndal bräcke högskola Kirjallisuusterapeuttista koulutusta

Skönlitteratur – ett stöd vid psykisk ohälsa Yhdeksi luennoitsijoista on lupautunut professori Torsten Pettersson Uppsalan yliopistosta

 

Kirjoituskilpailun voittajat

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry julkisti viime keväänä
kirjoituskilpailun, jossa teemana oli koti. Kilpailun raadin muodostivat Terhikki Linnainmaa, Heli Hulmi ja Katri Kluukeri.
Määräaikaan, 30.9.16 mennessä kirjoituksia tuli 70, kuudeltakymmeneltä kirjoittajalta. Joukossa oli niin paljon runoja, että raati päätti jakaa palkinnot kahteen sarjaan, proosasarjaan ja runosarjaan. Kummassakin sarjassa palkittiin kolme kirjoittajaa. Parhaat tekstit julkistettiin yhdistyksen 35-vuotisjuhlassa 5.11.16. Voittaneiden kirjoitukset julkaistaan Kirjallisuusterapia-lehdessä. Hyviä kirjoituksia oli joukossa niin paljon, että mahdollisesti muitakin tekstejä julkaistaan lehdessä myöhemmin.

Voittajat ovat seuraavat:

Proosasarja
I Katri Tapola
II Antti Aaltola
III Jorma Aaltonen

Runosarja
I Viktória Tóth
II Mitra Virtaperko
III Annukka Nyback

Lämpimät onnittelut!

Kuvat: Silja Mäki

Kilpailun palkintojen jaon juontajana Katri Kluukeri

Kilpailun palkintojen jaon juontajana Katri Kluukeri

Proosasarjan voittaja Katri Tapola

Proosasarjan voittaja Katri Tapola

Runosarja voittaja Victoria Toth

Runosarja voittaja Victoria Toth

Runosarjan toinen sija Mitra Virtaperko

Runosarjan toinen sija Mitra Virtaperko

« Older posts

© 2017

Theme by Anders NorenUp ↑