Kirjallisuusterapia

Ajankohtaista

Lue, mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu! Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista, julkaisuista ja kirjallisuusterapiaan liittyvistä uutisista. Vinkkaa sopivista aiheista: kiteverkkosivut(at)gmail.com.

KORONAVIRUS: kurssien ja koulutusten tilanne

Koronavirustilanteen takia monen kurssin toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Kurssien järjestäjät seuraavat tarkoin viranomaisten ohjeita.

RUNOESITYS 20.8. verkossa: Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari

Taiteiden yö on nyt verkossa. Katso 20.8. Jaana Huldénin ja Heli Hulmin runoesitys "Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari".

OLETKO HUOMANNUT Kuulumisia-osion?

Mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu? Onko uusia, kiinnostavia kirjoja ilmestynyt? Lue uudesta Kuulumisia-osiosta!

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op Tampereen kesäyliopistossa alkaen 8/2020

HUOM! KORONATILANTEEN TAKIA KURSSIN ALOITUS ON SIIRTYNYT TOUKOKUULTA ELOKUULLE! Tämä 15 opintopisteen laajuinen johdanto kirjallisuusterapiaan on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistuja kirjallisuusterapian menetelmiin henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun välineenä. Koulutus järjestetään yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n kanssa.

PROGOFF-päiväkirjaretriitti 29.–30.8.2020 Turussa

Progoff-kurssilla haetaan omaan elämään perspektiiviä ja suuntaa, etsitään syvempää merkitystä elämälle. Menetelmässä hiljennytään omaan sisäiseen maailmaan lyhyiden ja tarkkaan strukturoitujen kirjoitustehtävien muodossa. Hyödynnämme myös Ruissalon luonnon ja meren läheisyyttä. Kaikki työ tehdään itselle, omassa hiljaisuudessa.

SANOJEN VOIMAA -verkkoryhmä, elokuu–marraskuu 2020

Sanamielen kirjallisuusterapeuttisessa ryhmässä saat kahdeksan kirjoitustehtävää, jotka lisäät suljetun blogin sivuille. Jokainen teksti luetaan ja siitä keskustellaan yhteisessä suojatussa verkkotapaamisessa. Tärkeintä teksteissä on sisältö, ei taidokas kieli.

TYÖPAIKKAkiusaamista kokeneiden ryhmä Helsingissä syys-lokakuussa 2020

Pienryhmässä käsitellään työpaikkakiusaamiseen liittyviä kokemuksia kirjallisuusterapeuttisen menetelmän avulla: ryhmässä luetaan, kirjoitetaan ja keskustellaan koetusta työpaikkakiusaamisesta sekä sen aiheuttamista tunteista, ajatuksista ja seurauksista. Ohjaajana Sanna Sutela.

VALLOITA sisäinen vuoresi -kirjoituspaja 5.–6.9. Ristiinassa

Viikonlopun Valloita sisäinen vuoresi -kirjoituspajassa Yöveden Ateljeekodin upeassa miljöössä Ristiinassa löydät itsestäsi uusia puolia ja vahvuuksia. Erilaisilla kirjoitusharjoituksilla kaivelemme esiin oivalluksia, haaveita, toiveita. Ehkä jopa sellaisia, joita et tiennyt olevankaan. Ohjaajana sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Sari Kortesoja.

UNISTA RUNOIKSI JA TARINOIKSI -ryhmä verkossa 2.9. alkaen

Unista runoiksi ja tarinoiksi -kirjoittajaryhmä kokoontuu verkossa neljänä keskiviikkoiltana syyskuussa 2.-23.9. klo 17.30-20. Luova ja vapaa unikirjoittaminen on sisimpämme kuuntelemista. Se on suorituspaineista vapaata tutkimusmatkailua itseen ja omaan luovuuteen. Ohjaajina Kirsi Virkkunen ja Anne Lindholm-Kärki.

JOKIN SINUSSA TIETÄÄ – anna intuitiosi kirjoittaa alkaen syyskuu 2020

Tässä tietoisuuskirjoittamisen ryhmässä virittäydymme intuition taajuudelle moniaistisesti ja teemme inspiroivia kirjoitusharjoituksia, joiden avulla luot ja vahvistat yhteyttäsi intuitioon monin eri tavoin. Annamme äänen myös unille, uni tuntee sinut. Jotta intuition ääni pääsee kuuluviin, harjoituksiin liittyy aina mielen hiljentäminen. Hiljaisuus on väylä sisäiseen tietoon.

LÖYDÄ KIRJOITTAJA SISÄLTÄSI -kurssi alkaen 9/2020 Espoossa

Oletko aina haaveillut kirjoittamisesta? Tuntuuko sinusta, että luovuutesi on lukossa? Puuttuuko elämästäsi iloa ja leikkimieltä? Nyt annetaan sisäiselle kriitikolle kyytiä, avataan luovuuden lukot ja löydetään kirjoittamisen ilo ja rentous! Sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Annamari Typpö ohjaa Löydä kirjoittaja sisältäsi -kurssin. Kurssi alkaa 9.9.2020 ja kokoontuu Espoon Matinkylässä seitsemän (7) kertaa kahden viikon välein.

KIRJOITA ITSESI NÄKYVIIN -kurssi 2.9.–2.12.2020 Espoossa

Haluatko tietää, miten sinusta on tullut sinä? Kaipaako elämäntarinasi kirkastamista? Janoatko elämääsi rauhaa ja selkeyttä?   Sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Annamari Typpö ohjaa Kirjoita itsesi näkyväksi -kurssin! Kurssi alkaa 2.9.2020 ja kokoontuu Espoon Matinkylässä seitsemän (7) kertaa kahden viikon välein.

KIRJALLISUUSTERAPEUTTISIA tarinatyöpajoja verkossa ja livenä

Kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen ohjaa kesä–elokuussa verkossa kirjallisuusterapeuttisia työpajoja, joissa työskennellään oman tarinan kanssa luovan omaelämäkerrallisen kirjoittamisen menetelmin, fiktion suojissa. Työpajat tapahtuvat tiistaisin klo 17–20 zoomissa ja/tai mahdollisuuksien mukaan Kirjan talolla Turussa. 

KIRJOITA HUOLET HARTEILTASI -verkkokurssi elokuussa 2020

Haluatko valoisamman mielen ja kevyemmät hartiat? Kaipaavatko ajatuksesi kirkastamista? Puuttuuko elämästäsi iloa, luovuutta ja leikkimieltä? Sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Annamari Typpö ohjaa kesäkuussa verkkokurssin, jolla koet säännöllisen kirjoittamisen ajatuksia selkiyttävän voiman, tutustut omiin vahvuuksiisi ja löydät luovuuden ilon.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op, 9–12/2020 Joensuussa

Syksyllä Joensuussa järjestetään 18.9.–19.12.2020 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä, 15 op. Koulutus on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Vastuukouluttajina kirjallisuusterapiaohjaaja ja kirjoittamisen tutkijatohtori Karoliina Maanmieli ja kirjallisuusterapiaohjaaja ja -kouluttaja Katri Kluukeri.

KIRJALLISUUSTERAPIAOHJAAJA, 35 op Jyväskylässä alk. 9/2020

Kouluttaudu luovia toiminnallisia menetelmiä taitavaksi kirjallisuusterapiaohjaajaksi Jyväskylän kesäyliopistossa 18.9.2020 - 19.6.2021! Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutus (35 op) on jatkoa Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op) koulutukselle. Molemmat koulutukset käytyään voi hakeutua Kirjallisuusterapeuttikoulutukseen (40 op). Koulutuksen tieteellisenä johtajana toimii tutkija, kirjallisuusterapiakouluttaja, FT Karoliina Maanmieli.

SUOMEN Kirjallisuusterapiayhdistys ry on mukana kansainvälisessä HEROINES-kehittämishankkeessa

HEROINES on marraskuussa 2019 alkanut, 2 vuotta kestävä kansainvälinen Erasmus + -hanke. Hankkeen kohderyhmänä ovat mielenterveyden haasteita tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet naiset. Ajatus kehittämisprojektista syntyi espanjalaisen sosiaalialan järjestön, Intraksen piirissä. Hankkeessa on Suomen lisäksi mukana neljä muuta Euroopan maata ja organisaatiota: Espanja (Intras), Iso-Britannia (Metanoia), Slovenia (Ozara) ja Kreikka (EKP&PSY). Projektin aloituskokous pidettiin joulukuussa Espanjan Valladolidissa. Suomesta tapaamiseen osallistuivat kirjallisuusterapiaohjaajat Karoliina Maanmieli ja Katri Kluukeri.

LUE Heli Hulmin kirjoitus ”Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa”

Heli Hulmin blogikirjoitus Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa on julkaistu Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen blogissa. Hän kirjoittaa, kuinka kirjoittaminen on kiinnipitävä voima silloin, kun tulevaisuus peittyy sumuun.