Kirjallisuusterapia

Ajankohtaista

Lue, mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu! Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista, julkaisuista ja kirjallisuusterapiaan liittyvistä uutisista. Vinkkaa sopivista aiheista: kiteverkkosivut(at)gmail.com.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen kasvun välineenä 15 op Hämeen kesäyliopistossa alkaen 11/2020

Hämeen kesäyliopistossa alkaa kirjallisuusterapian ykkösvaiheen koulutus syksyllä 2020. Koulutus rakentuu viidestä lähiopetusjaksosta, joista ensimmäinen on 27.-28.11.2020. Koulutus päättyy huhtikuussa 2021.

KORONAVIRUS: kurssien ja koulutusten tilanne

Koronavirustilanteen takia monen kurssin toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Kurssien järjestäjät seuraavat tarkoin viranomaisten ohjeita.

Kirjallisuusterapiaohjaaja 35 op, 2021 Helsingissä

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry järjestävät vuonna 2021 Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutuksen. Koulutus on Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n koulutuspolun osa 2. Koulutuksen osallistuminen edellyttää, että osa 1 (15 op) on suoritettu. 

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun välineenä (15 op) Turussa alkaen 1/21

Keväällä 2021 järjestetään Suomen kirjallisuusterapiayhdistys ry:n koulutus Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op). Koulutus on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Kouluttajina toimivat kirjallisuusterapiaan, lukemis- ja kirjoittamismenetelmiin, sekä kasvu- ja ryhmätyöskentelyyn perehtyneet ammattilaiset. Koulutuksen johtajana toimii kirjallisuusterapeutti, dosentti Päivi Kosonen.

ILSE NYBERG esittelee Taiteiden yön runoesityksen

Lue Ilse Nybergin artikkeli Heli Hulmin ja Jaana Huldénin runoesityksestä "Tyhjä huone on kuin taivaalle suunnattu iso kiikari." Koronavirustilanteen vuoksi perutun Helsingin Taiteiden yön takia esitys toteutui verkon kautta perinteisen Kallion kirjaston tilaisuuden sijaan. Esityksessä kuultiin runoja mm. Tomas Transströmeriltä, Bo Carpelanilta, Pentti Saaritsalta ja Johanna Venholta.

SATUJEN SALAISUUDET -taruterapiaryhmä aikuisille verkossa alkaen 1.10.

Silja Mäen aikuisten taruterapiaryhmässä käytetään satuja itsetuntemuksen ja voimaantumisen välineinä. Kurssi toteutetaan verkossa. Ryhmän järjestää Suomen Valkonauhaliitto yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

HUOJENNU kirjoittamalla Vaasa-opistossa 18.9.2020 – 11.12.2020

Huojennu kirjoittamalla -kurssilla Vaasa-opistossa lisäät hyvinvointiasi terapeuttisen kirjoittamisen avulla, löydät uusia voimavaroja ja näkökulmia sekä jaksat paremmin. Ohjaajana Mari Kuusisto.

RUNOESITYS 20.8. verkossa: Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari

Taiteiden yö on nyt verkossa. Katso 20.8. Jaana Huldénin ja Heli Hulmin runoesitys "Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari".

OI IHANA SATU – Pirjo Suvilehdon kirja avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan

Kirjailija, dosentti, kirjallisuusterapiaohjaaja Pirjo Suvilehdon kirja Oi ihana satu. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op, 9–12/2020 Joensuussa

Syksyllä Joensuussa järjestetään 18.9.–19.12.2020 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä, 15 op. Koulutus on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Vastuukouluttajina kirjallisuusterapiaohjaaja ja kirjoittamisen tutkijatohtori Karoliina Maanmieli ja kirjallisuusterapiaohjaaja ja -kouluttaja Katri Kluukeri.

TYÖPAIKKAkiusaamista kokeneiden ryhmä Helsingissä syys-lokakuussa 2020

Pienryhmässä käsitellään työpaikkakiusaamiseen liittyviä kokemuksia kirjallisuusterapeuttisen menetelmän avulla: ryhmässä luetaan, kirjoitetaan ja keskustellaan koetusta työpaikkakiusaamisesta sekä sen aiheuttamista tunteista, ajatuksista ja seurauksista. Ohjaajana Sanna Sutela.

KIRJALLISUUSTERAPIAOHJAAJA, 35 op Jyväskylässä alk. 9/2020

Kouluttaudu luovia toiminnallisia menetelmiä taitavaksi kirjallisuusterapiaohjaajaksi Jyväskylän kesäyliopistossa 18.9.2020 - 19.6.2021! Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutus (35 op) on jatkoa Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op) koulutukselle. Molemmat koulutukset käytyään voi hakeutua Kirjallisuusterapeuttikoulutukseen (40 op). Koulutuksen tieteellisenä johtajana toimii tutkija, kirjallisuusterapiakouluttaja, FT Karoliina Maanmieli.

JOKIN SINUSSA TIETÄÄ – anna intuitiosi kirjoittaa alkaen syyskuu 2020

Tässä tietoisuuskirjoittamisen ryhmässä virittäydymme intuition taajuudelle moniaistisesti ja teemme inspiroivia kirjoitusharjoituksia, joiden avulla luot ja vahvistat yhteyttäsi intuitioon monin eri tavoin. Annamme äänen myös unille, uni tuntee sinut. Jotta intuition ääni pääsee kuuluviin, harjoituksiin liittyy aina mielen hiljentäminen. Hiljaisuus on väylä sisäiseen tietoon.

LÖYDÄ KIRJOITTAJA SISÄLTÄSI -kurssi alkaen 9/2020 Espoossa

Oletko aina haaveillut kirjoittamisesta? Tuntuuko sinusta, että luovuutesi on lukossa? Puuttuuko elämästäsi iloa ja leikkimieltä? Nyt annetaan sisäiselle kriitikolle kyytiä, avataan luovuuden lukot ja löydetään kirjoittamisen ilo ja rentous! Sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Annamari Typpö ohjaa Löydä kirjoittaja sisältäsi -kurssin. Kurssi alkaa 9.9.2020 ja kokoontuu Espoon Matinkylässä seitsemän (7) kertaa kahden viikon välein.

HUOJENTAVA kirjoittaminen Mustasaaren aikuisopistossa 07.09.2020 – 19.04.2021

Haluatko löytää kirjoittamalla uusia voimavaroja itsestäsi, jäsentää ajatuksiasi tai muistojasi, tai ehkä pohtia elämäntilannettasi? Osallistu Mari Kuusiston ohjaamalle Huojentava kirjoittaminen -kurssille Mustasaaren aikuisopistolla.

OLETKO HUOMANNUT Kuulumisia-osion?

Mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu? Onko uusia, kiinnostavia kirjoja ilmestynyt? Lue uudesta Kuulumisia-osiosta!

SUOMEN Kirjallisuusterapiayhdistys ry on mukana kansainvälisessä HEROINES-kehittämishankkeessa

HEROINES on marraskuussa 2019 alkanut, 2 vuotta kestävä kansainvälinen Erasmus + -hanke. Hankkeen kohderyhmänä ovat mielenterveyden haasteita tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet naiset. Ajatus kehittämisprojektista syntyi espanjalaisen sosiaalialan järjestön, Intraksen piirissä. Hankkeessa on Suomen lisäksi mukana neljä muuta Euroopan maata ja organisaatiota: Espanja (Intras), Iso-Britannia (Metanoia), Slovenia (Ozara) ja Kreikka (EKP&PSY). Projektin aloituskokous pidettiin joulukuussa Espanjan Valladolidissa. Suomesta tapaamiseen osallistuivat kirjallisuusterapiaohjaajat Karoliina Maanmieli ja Katri Kluukeri.

LUE Heli Hulmin kirjoitus ”Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa”

Heli Hulmin blogikirjoitus Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa on julkaistu Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen blogissa. Hän kirjoittaa, kuinka kirjoittaminen on kiinnipitävä voima silloin, kun tulevaisuus peittyy sumuun.