Kirjallisuusterapia

Ajankohtaista

Lue, mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu! Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista, julkaisuista ja kirjallisuusterapiaan liittyvistä uutisista. Vinkkaa sopivista aiheista: kiteverkkosivut(at)gmail.com.

KORONAVIRUS: kurssien ja koulutusten tilanne

Koronavirustilanteen takia monen kurssin toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Kurssien järjestäjät seuraavat tarkoin viranomaisten ohjeita.

KIRJOITA HUOLET HARTEILTASI -verkkokurssi

Haluatko valoisamman mielen ja kevyemmät hartiat? Kaipaavatko ajatuksesi kirkastamista? Puuttuuko elämästäsi iloa, luovuutta ja leikkimieltä? Sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Annamari Typpö ohjaa kesäkuussa verkkokurssin, jolla koet säännöllisen kirjoittamisen ajatuksia selkiyttävän voiman, tutustut omiin vahvuuksiisi ja löydät luovuuden ilon.

KIRJOITAN ITSENI KESÄÄN – kirjallisuusterapeuttisia harjoituksia neljänä kesäiltana

Tämä kirjallisuusterapeuttisia harjoituksia hyödyntävä ryhmä kokoontuu neljänä peräkkäisenä tiistai-iltana 9.–30.6. klo 17.30–20 Zoomissa. Iltoja ei nauhoiteta. Iltojen teemat liikkuvat luonnon, kauneuden, muistojen ja runojen teemoissa. Oman kirjoittamisen ja valmiiden tekstien kautta kohtaamme itsemme: ajatuksemme, tunteemme ja muistomme. Voimme myös kirjoittaa itseämme kohti uusia voimavaroja ja toivomaamme muutosta. Pysähdymme sisimpämme äärelle ja jaamme ajatuksia kirjoittamisesta ja elämästä, kiireettä ja läsnä ollen.

PROGOFF-päiväkirjaretriitti

Progoff-kurssilla haetaan omaan elämään perspektiiviä ja suuntaa, etsitään syvempää merkitystä elämälle. Menetelmässä hiljennytään omaan sisäiseen maailmaan lyhyiden ja tarkkaan strukturoitujen kirjoitustehtävien muodossa. Hyödynnämme myös Ruissalon luonnon ja meren läheisyyttä. Kaikki työ tehdään itselle, omassa hiljaisuudessa.

JOKIN SINUSSA TIETÄÄ – anna intuitiosi kirjoittaa

Tässä tietoisuuskirjoittamisen ryhmässä virittäydymme intuition taajuudelle moniaistisesti ja teemme inspiroivia kirjoitusharjoituksia, joiden avulla luot ja vahvistat yhteyttäsi intuitioon monin eri tavoin. Annamme äänen myös unille, uni tuntee sinut. Jotta intuition ääni pääsee kuuluviin, harjoituksiin liittyy aina mielen hiljentäminen. Hiljaisuus on väylä sisäiseen tietoon.

KIRJALLISUUSTERAPEUTTISIA tarinatyöpajoja verkossa ja livenä

Kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen ohjaa kesä–elokuussa verkossa kirjallisuusterapeuttisia työpajoja, joissa työskennellään oman tarinan kanssa luovan omaelämäkerrallisen kirjoittamisen menetelmin, fiktion suojissa. Työpajat tapahtuvat tiistaisin klo 17–20 zoomissa ja/tai mahdollisuuksien mukaan Kirjan talolla Turussa. 

SUOMEN Kirjallisuusterapiayhdistys ry on mukana kansainvälisessä HEROINES-kehittämishankkeessa

HEROINES on marraskuussa 2019 alkanut, 2 vuotta kestävä kansainvälinen Erasmus + -hanke. Hankkeen kohderyhmänä ovat mielenterveyden haasteita tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet naiset. Ajatus kehittämisprojektista syntyi espanjalaisen sosiaalialan järjestön, Intraksen piirissä. Hankkeessa on Suomen lisäksi mukana neljä muuta Euroopan maata ja organisaatiota: Espanja (Intras), Iso-Britannia (Metanoia), Slovenia (Ozara) ja Kreikka (EKP&PSY). Projektin aloituskokous pidettiin joulukuussa Espanjan Valladolidissa. Suomesta tapaamiseen osallistuivat kirjallisuusterapiaohjaajat Karoliina Maanmieli ja Katri Kluukeri.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä, 15 op, osittain verkkototeutuksena

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry ja Tampereen kesäyliopisto järjestävät kirjallisuusterapian ensimmäisen vaiheen koulutuksen Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op) verkkokurssina (15.5.-7.11.2020, KITE1treETA).

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op Tampereen kesäyliopistossa alkaen 8/2020

HUOM! KORONATILANTEEN TAKIA KURSSIN ALOITUS ON SIIRTYNYT TOUKOKUULTA ELOKUULLE! Tämä 15 opintopisteen laajuinen johdanto kirjallisuusterapiaan on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistuja kirjallisuusterapian menetelmiin henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun välineenä. Koulutus järjestetään yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n kanssa.

Peruttu: ELÄMÄN KÄÄNNEKOHDAT – Luovan kirjoittamisen kurssi 25.–30.6. Aspön saarella

Tule tutkimaan elämäsi käännekohtia Aspön saarelle kesäkuun lopussa. Kurssin järjestävät yhteistyössä kirjailija, kouluttaja, kirjallisuusterapiaohjaaja Heli Hulmi ja luontomatkailuyritys Saaristopolku Oy.

LUOVASTI LUONNOSSA 31.7.-2.8. Lepaalla

Hämeen kesäyliopisto järjestää Luovasti luonnossa -kurssin kaikille kirjoittamisesta ja kirjallisuusterapiasta kiinnostuneille. Kurssilla syvennytään luoviin menetelmiin, jotka pohjautuvat luonnossa työskentelyyn, aistien käyttöön sekä omien luovien voimavarojen löytämiseen. Ohjaajina Satu Nieminen ja Hanna Sulander.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op, 9–12/2020 Joensuussa

Syksyllä Joensuussa järjestetään 18.9.–19.12.2020 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä, 15 op. Koulutus on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Vastuukouluttajina kirjallisuusterapiaohjaaja ja kirjoittamisen tutkijatohtori Karoliina Maanmieli ja kirjallisuusterapiaohjaaja ja -kouluttaja Katri Kluukeri.

PERUTTU: Satujen saari -taruterapiaryhmä aikuisille elokuussa 2020 Helsingissä

Tule seikkailemaan mielesi saarelle satujen lukemisen, niiden pohjalta kirjoittamisen ja tästä viriävien keskustelujen innoittamana. Satujen saari -taruterapiaryhmän ohjaajana toimii Silja Mäki.

PERUTTU: Hekaten kynän kärjellä -omaelämäkerrallinen kurssi Kreetalla 31.5.–7.6.2020

TÄMÄ KURSSI ON PERUTTU KORONAVIRUSTILANTEEN TAKIA. Omaelämäkerrallinen kirjoittajakurssi Kreetan Paleochorassa 31.5.-7.6.2020. Kurssilla tutkitaan omaa elämää muun muassa antiikin Kreikan jumalattarien valossa. Upeat maisemat, kreetalainen kulttuuri sekä tuoksu-, maku- ja tuntoaistimukset tarjoavat elämyksiä ja siivittävät kirjoittamista. Hotelli sijaitsee pienessä viehättävässä kylässä Kreetan etelärannikolla, aivan meren rannalla. Ohjaajina Silja Mäki ja Anne Tarsalainen.

ILOA JA ROHKEUTTA ELÄMÄÄN -kurssi 4.-6.6. Helsingissä

Kolmen päivän kirjoittajakurssi "Iloa ja rohkeutta elämään" kauniin luonnon keskellä antaa mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan oman elämän merkityksellisyyttä itseä kuunnellen, rentoutuen ja kirjoittaen sekä ryhmässä omia kokemuksia ja ajatuksia toisten kanssa jakaen. Ohjaajina Helena Hietaniemi ja Anneli Luoma-Kuikka.

KIRJALLISUUSTERAPIAOHJAAJA, 35 op Jyväskylässä alk. 9/2020

Kouluttaudu luovia toiminnallisia menetelmiä taitavaksi kirjallisuusterapiaohjaajaksi Jyväskylän kesäyliopistossa 18.9.2020 - 19.6.2021! Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutus (35 op) on jatkoa Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op) koulutukselle. Molemmat koulutukset käytyään voi hakeutua Kirjallisuusterapeuttikoulutukseen (40 op). Koulutuksen tieteellisenä johtajana toimii tutkija, kirjallisuusterapiakouluttaja, FT Karoliina Maanmieli.

LUE Heli Hulmin kirjoitus ”Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa”

Heli Hulmin blogikirjoitus Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa on julkaistu Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen blogissa. Hän kirjoittaa, kuinka kirjoittaminen on kiinnipitävä voima silloin, kun tulevaisuus peittyy sumuun.

Tiksin runoklubi haastaa kirjoittamaan koronarunoja

Tikkurilan kirjaston Tiksin runoklubi toivottaa kaikki tervetulleeksi mukaan runohaasteeseen! Kyseessä ei ole kilpailu, vaan keino jakaa tuntoja muiden kanssa.

KUTSU yhdistyksen vuosikokoukseen pe 27.3.2020

Kaikille Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n jäsenille kutsu vuosikokoukseen pe 27.3.2020 klo 17.

PERUTTU! TARINOIDEN MIELI – kirjallisuusterapia ja rakkauden monet kasvot 27.3. Suomenlinnassa

TARINOIDEN MIELI -TAPAHTUMA ON PERUTTU KORONAVIRUKSEN TAKIA.  Lipun lunastaneihin on otettu yhteyttä. Jos et ole saanut yhteydenottoa, ota yhteyttä:  jhulden(at)gmail.com