Kirjallisuusterapia

Ajankohtaista

Lue, mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu! Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista, julkaisuista ja kirjallisuusterapiaan liittyvistä uutisista. Vinkkaa sopivista aiheista: kiteverkkosivut(at)gmail.com.

KORONAVIRUS: kurssien ja koulutusten tilanne

Koronavirustilanteen takia monen kurssin toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Kurssien järjestäjät seuraavat tarkoin viranomaisten ohjeita.

MIIA MUHONEN: Runous apuna surun kokemuksen jäsentämisessä

Lue sosionomi (YAMK), diakoni Miia Muhosen artikkeli, kuinka runous voi auttaa surukokemuksen jäsentämisessä. Runous auttaa surevaa tunteiden hahmottamisessa, kokemuksen jäsentämisessä, toimintansa ymmärtämisessä ja tämän kaiken sanoittamisessa. Voit tutustua myös hänen Helsingin diakonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyöhönsä (2020) "Sanoja surun sanattomuuteen – Kuoleman suru ja runous".

ESITTELYSSÄ Ritva Hellsten: Raija

Lue Helena Hietaniemen esittely Ritva Hellstenin kirjasta Raija. Kirja tarjoaa runsaasti virikkeitä kirjallisuusterapeuttisiin kasvuryhmiin, teemoinaan mustasukkaisuus, elämän suuret valinnat kuten lapsettomuus, yksinäisyys ja elämään merkitystä antavat asiat. Päähenkilö pohtii myös pelkojensa syntyä ja olemusta sekä särönsä syntyä, tapahtumaa, joka rikkoi hänessä kyvyn luottaa.

ESITTELYSSÄ Fanni-kirjat

Fanni-tunnetaitosarjan kuvakirjat ja kortit tutustuttavat lapset tunnetaitoihin ja käytännön tunnesäätelykeinoihin. Kirjat on tarkoitettu 4–7-vuotiaille. Sarjan tekijät, Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston, ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. Esittelyn on kirjoittanut Tuija Siljamäki.

KIRJALLISUUSTERAPIAOHJAAJA 35 op, 2021 Helsingissä

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry järjestävät vuonna 2021 Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutuksen. Koulutus on Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n koulutuspolun osa 2. Koulutuksen osallistuminen edellyttää, että osa 1 (15 op) on suoritettu. 

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökoht. ja ammatillisen kasvun välineenä (15 op) alkaen 1/2021 Mikkelin kesäyliopistossa

Mikkelin kesäyliopistossa järjestetään  Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun välineenä (15 op) koulutus 30.1.- 30.5.2021. Pääkouluttajina toimivat kirjallisuusterapiaohjaajat FT Karoliina Maanmieli ja Katri Kluukeri. Perehdymme kurssilla mm. kirjallisuusterapian perusteisiin, omaelämäkerralliseen kirjoittamiseen, luontokirjoittamiseen sekä tanssi- ja liiketerapiaan. 

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun välineenä (15 op) Turussa alkaen 1/21

Keväällä 2021 järjestetään Suomen kirjallisuusterapiayhdistys ry:n koulutus Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op). Koulutus on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Kouluttajina toimivat kirjallisuusterapiaan, lukemis- ja kirjoittamismenetelmiin, sekä kasvu- ja ryhmätyöskentelyyn perehtyneet ammattilaiset. Koulutuksen johtajana toimii kirjallisuusterapeutti, dosentti Päivi Kosonen.

JOKIN SINUSSA TIETÄÄ -ryhmä verkossa alkaen 12.1.2021

JOKIN SINUSSA TIETÄÄ -tietoisuuskirjoittamisen ryhmä käynnistyy verkossa 12.1.2021. Virittäydymme intuition taajuudelle ja teemme inspiroivia kirjoitusharjoituksia, joiden avulla luot ja vahvistat yhteyttäsi intuitioon. Tämä ryhmä on sinulle, joka haluat oppia kuulemaan intuitiotasi yhä vahvemmin ja kuulet myös sisäisen kirjoittamisen kutsun. Ohjaajina toimivat kirjallisuusterapiaohjaaja, ryhmätaideterapeutti Kirsi Virkkunen ja psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki.

TYÖSSÄÄN väsyneiden ryhmä verkossa alkaen 13.1.2021

Kirjallisuusterapeuttinen ryhmä työssään väsyneille käynnistyy verkossa 13.1.2021. Ryhmässä sekä kirjoitetaan itse että luetaan valmiita tekstejä. Ryhmä sopii sinulle, joka haluat pysähtyä tutkimaan työtäsi (ja elämääsi) kuormittavia tekijöitä sekä löytää arkeesi ja työhösi voimavaraistavia askeleita. Ohjaajana toimii kirjallisuusterapiaohjaaja, ryhmätaideterapeutti, työnohjaaja Kirsi Virkkunen.

ESITTELYSSÄ: Hannu Niklander: Tyhjää toimittamassa. Loivaa alamäkeä

Hannu Niklanderin kuudes romaani Tyhjää toimittamassa on suoraa jatkoa viime vuonna ilmestyneelle historialliselle sukuromaanille Nuoriherra. Tarina alkaa vuodesta 1929. Nuori aikuinen mies, Weijo Niklander, enemmän tai vähemmän yksi yhteen kirjailijan isä, hakee paikkaansa maailmassa.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökoht. ja ammatillisen kasvun välineenä (15 op) alkaen 3/2021 Jyväskylän kesäyliopistossa

Jyväskylän kesäyliopistossa järjestetään  Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun välineenä (15 op) koulutus  26.3.2021 - 14.8.2021. Pääkouluttajina toimivat kirjallisuusterapiaohjaajat FT Karoliina Maanmieli ja Katri Kluukeri.

ESITTELYSSÄ Pirjo ja Pekka Arvola: Liikaa herkkuja Haukkumaassa

Pirjo ja Pekka Arvolan tuore lasten kuvakirja Liikaa herkkuja Haukkumaassa tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen, lasten liialliseen herkkujen ahmimiseen ja sen haitallisiin seurauksiin. Kirja sopii  myös ammattikäyttöön päiväkoteihin, alakouluun, kirjallisuusterapiaan, psykologeille ja terapeuteille sekä muille ammattialoille.

KIRJALLISUUSTERAPIA-lehti 2/2020 on ilmestynyt!

Kirjallisuusterapia 2/2020 on ilmestynyt. Teemana mennyt ja muistot sekä toivo ja unelmat.

SATUJEN salaisuudet -taruterapiaryhmä aikuisille verkossa 4.2. alkaen

Tule tutkimaan itseäsi ja elämääsi satujen lukemisen, niiden pohjalta kirjoittamisen ja tästä viriävien keskustelujen innoittamana. Ryhmän tavoitteena on antaa mahdollisuus tunteiden tunnistamiseen ja sitä kautta voimavarojen lisäämiseen. Ohjaajana psykoterapeutti, kirjallisuusterapeutti Silja Mäki.

OMAN ELÄMÄNTARINAN nettikirjoittajakurssi alkaa alkuvuodesta 2021

Oletko unelmoinut oman elämäntarinan kirjoittamisesta? Haluatko taltioida elämääsi nettikirjoittajakurssilla itsellesi, lapsillesi tai lapsenlapsillesi?

VALLOITA sisäinen vuoresi -kirjoituspaja Ristiinassa 20.-21.3.2021

Tule valloittamaan sisäistä vuortasi Yöveden Ateljeekodin inspiroiviin maisemiin maaliskuussa. Erilaisilla kirjoitusharjoituksilla kaivelemme esiin oivalluksia, haaveita, toiveita. Ehkä jopa sellaisia, joita et tiennyt olevankaan. Ohjaajana sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Sari Kortesoja.

PROGOFF 1 -kurssi 20.–21.3.2021 Helsingissä (TÄYNNÄ)

Traumapsykoterapeutti, kirjallisuusterapeutti Jaana Huldén ohjaa Progoff 1 -koulutuksen maaliskuussa 2021 Helsingissä. Progoff-koulutuksessa hiljennytään omaan sisäiseen maailmaan lyhyiden tehtävien muodossa. Menetelmä lisää itsetuntemusta ja vastuuta omasta elämästä. Monet ovat tämän menetelmän avulla löytäneet itsestään uutta elämänenergiaa.

OLETKO HUOMANNUT Kuulumisia-osion?

Mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu? Onko uusia, kiinnostavia kirjoja ilmestynyt? Lue uudesta Kuulumisia-osiosta!

KIRJALLISUUSTERAPIA-lehti Helsingin Kirjamessuilla 22.10–25.10.

Kirjallisuusterapia-lehti on tänäkin vuonna mukana Helsingin Kirjamessuilla. Aiheena on kirjallisuusterapia äitiyden tukena.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen kasvun välineenä 15 op Hämeen kesäyliopistossa alkaen 11/2020

Hämeen kesäyliopistossa alkaa kirjallisuusterapian ykkösvaiheen koulutus syksyllä 2020. Koulutus rakentuu viidestä lähiopetusjaksosta, joista ensimmäinen on 27.-28.11.2020. Koulutus päättyy huhtikuussa 2021.