Kirjallisuusterapia

Ajankohtaista

Lue, mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu! Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista, julkaisuista ja kirjallisuusterapiaan liittyvistä uutisista. Vinkkaa sopivista aiheista: kiteverkkosivut(at)gmail.com.

VÄITÖSKIRJATUTKIMUS: Rintasyöpää sairastaneiden kirjallisuusterapeuttinen ryhmä auttoi sanallistamaan ja jakamaan sairauden kokemuksia

Lue Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n tiedote FM Johanna Holopaisen väitöskirjatutkimuksesta "Rintasyöpäkokemuksista kirjoittamassa: Tutkimus kirjallisuusterapeuttisen ryhmän prosessista ja merkityksistä". Väitöskirjan tarkastustilaisuus on la 1.6.2024 klo 12–15, ja sitä voi seurata myös verkossa.

KESÄTAPAHTUMA YHDISTYKSEN JÄSENILLE la 8.6.2024 Tampereella

Tampereen aluejaoston kesätapahtuma ”Anna päivän olla kaikki” – Mirkka Rekolan matkassa järjestetään jälleen. Tapahtumaan on rajoitettu osallistujamäärä, joten varaathan paikkasi pian. Tapahtuma on vain yhdistyksen jäsenille. Lämpimästi tervetuloa!

VUODEN PÄÄTAPAHTUMA -TARINOIDEN MIELI – Mielenrauhaa etsimässä – lauantaina 28.9. klo 9.30- Tekstintalolla Helsingissä

Alan päätapahtuma Tarinoiden mieli järjestetään tänäkin vuonna, tällä kertaa lauantaina 28.9. Tekstintalolla Helsingissä. Tämä alan ykköstapahtuma kerää yhteen niin ammattilaiset, opiskelevat kuin kirjallisuusterapiasta muuten kiinnostuneet. Tämän vuoden teemana on "Mielenrauhaa etsimässä".Vieraileviksi luennoitsijoiksi on tulossa kirjailijat Petri Tamminen ja Anti Rönkä. Takuulla mielenkiintoisen puheenvuoron otsikkona on: "Minähän kuulen mitä tuo sanoo!"

OSALLISTUJAKSI TUTKIMUKSEEN? ”Työelämän pysäkki” – kirjallisuusterapeuttinen ryhmä

Jos teet työtä ihmisten parissa, asut Jyväskylän lähistöllä, kaipaat työkaluja työhyvinvoinnin lisäämiseksi ja olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, tämä ryhmä saattaisi sopia juuri sinulle! Väitöskirjatutkija, kirjallisuusterapiaohjaaja Sari Kortesoja hakee osallistujia syksyllä alkavaan kirjallisuusterapeuttiseen työhyvinvointiryhmään. Tapaamiset syyskuusta huhtikuuhun joka toinen viikko, vuorotellen Jyväskylän yliopiston tiloissa ja etänä.

TARINALLISEN KIRJOITTAMISEN KURSSI Kökarin saarella, Ahvenanmaalla 22.-26.5.2024

Tapaaminen Korppoossa, mistä jatkamme yhteysaluksella Kökarille. Kurssitilanamme on entinen pappila ja majoitus järjestyy Sandvikin leirintäalueen mökeissä. Majoitus ja ateriat kuuluvat kurssikokonaisuuteen. Ohjaajana kirjailija, kirjallisuusterapiaohjaaja, kouluttaja Heli Hulmi.

UNIEN EHEYTTÄVÄ JA SUOJELEVA VAIKUTUS-kirjallisuusterapiaa unimaailman tarkasteluun 3.-5.5. sekä 14.-16.6.2024 Tammelassa ja Harjavallassa

Oletko kiinnostunut unista? Kirjoitatko niitä muistiin? Tervetuloa mukaan Uniryhmään kurkistamaan alitajuntaasi unien kautta. Ryhmä kokoontuu kahtena viikonloppuna. 3.–5.5. sekä 14.– 16.6.2024 Länsi-Suomessa (Nahkurinverstas Tammelassa ja Naakan tila Harjavallassa. Ohjaajat Anne Liinamaa ja Merja Kauppinen

INTUITIIVISEN TIETOISUUSKIRJOITTAMISEN AAMUT verkossa pe 3.5. alkaen

Tule mukaan neljän perjantaiaamun mittaiseen intuitiivisen tietoisuuskirjoittamisen kevätryhmään! Kuljetaan yhdessä kohti sisimpämme hiljaisuutta ja omaa syvää totuuttamme, itse kukin itseään kuunnellen, mutta ryhmän voimasta ammentaen. Ohjaajana kirjallisuusterapiaohjaaja, ryhmätaideterapeutti Kirsi Virkkunen.

KITE1 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op 28.5.–11.9.2024 Jyväskylässä ja verkossa

Jyväskylän kesäyliopisto järjestää lähiopetuksena koulutuksen: Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op 28.5.–18.9.2024. Koulutus tarjoaa perustiedot kirjallisuusterapiasta itsetuntemuksen lisääjänä ja ammatillisen kasvun menetelmänä. Kirjallisuusterapian tavoitteita ovat minän vahvistaminen, tunneilmaisun sekä suullisen ja kirjallisen itseilmaisun kehittäminen ja virikkeiden antaminen.

LUONTO SINUSSA. Kirjoittajaryhmä Sipoonkorven kansallispuistossa 26.5.2024.

LUONTO SINUSSA. Kirjoittajaryhmä Sipoonkorven kansallispuistossa

YÖVEDEN Ateljeekodin jooga- ja kirjoitusretriitti 7.–9.6.2024 Ristiinassa

Tervetuloa Yöveden Ateljeekotiin Ristiinaan luonnon ja taiteen keskelle toivottamaan kesä tervetulleeksi joogan ja kirjoittamisen avulla! Kehollisten harjoitusten tuella mieli rauhoittuu ja syntyy tilaa tuntemuksille, joita kirjoitusharjoitusten avulla sanoitetaan. Ohjaajina joogaohjaaja Terhi Niinimäki ja kirjallisuusterapiaohjaaja Sari Kortesoja.

LÖYDÄ SANOJEN TAIKA -kirjoittajamatka Kreetalle 9.6.–16.6.2024

Luovan ja hoitavan kirjoittamisen matka Kreetalle. Löydä sanojen taika -kurssi on viikon mittainen hengähdystauko pienessä viehättävässä Paleohoran kylässä Kreetan etelärannikolla. Kurssilla olet vain itseäsi varten, vailla pakkoja. Saat antaa luovuutesi kukkia – tai vasta heräillä – levosta käsin, kirjoittamisen, lukemisen ja keskustelujen parissa.

KESÄINEN HETKI ITSELLE – Kirjallisuusretriitti 28.-29.6.2024 Savonlinnassa

Tervetuloa mukaan hiljentymään kirjallisuusretriittiin Savonlinnaan. Retriitissä vahvistetaan yhteyttä itseen ja yhteyttä luontoon terapeuttisen kirjoittamisen ja hoitavan lukemisen avulla. Aikaisempaa kirjoittamisen kokemusta ei tarvita ~ uteliaisuus riittää. Sopii myös kokeneelle kirjoittajalle avaamaan luovuuden ulottuvuuksia. Mukaan tarvitsee vain muistiinpanovälineet.

HETKIÄ ELÄMÄSTÄNI -elämäkerrallinen kurssi 1.–3.7.2024 Ristiinassa

Tervetuloa taltioimaan oman tai läheisesti elämäntarinoita Yöveden Ateljeekotiin Ristiinassa. Elämäkerrallinen kurssi järjestetään 1.–3.7.2024. Ohjaajana Sari Kortesoja.

TERAPEUTTISTA kirjoittamista metsässä 18.-21.7.2024

Terapeuttista kirjoittamista metsässä vie sinut tutkimusmatkalle sisäisen ja ulkoisen maailman mahdollisuuksiin. Ohjaajina Karima Karppinen ja Ilkka Saarikoski.

VALLOITA SISÄINEN VUORESI -kirjoituspaja Ristiinassa 4.–7.7.2024

Yöveden Ateljeekoti Ristiinassa kutsuu jo viidennen kerran valloittamaan sisäistä vuorta kirjallisuusterapeuttisten harjoitusten, luottamuksellisen keskustelun, mukavien ihmisten, taiteen ja luonnon parissa. Ohjaajana kirjallisuusterapiaohjaaja Sari Kortesoja.

LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI Aspön saarella 31.7.-5.8. 2024

Tapaaminen Nauvossa, Pärnäisten satamassa, mistä jatkamme yhteysaluksella Aspön saarelle. Kirjoittaminen etenee ohjatusti luonnossa ja sisätiloissa. Saat myös henkilökohtaista ohjausta. Majoitus ja ateriat kuuluvat kurssikokonaisuuteen. Ohjaajana kirjailija, kirjallisuusterapiaohjaaja, kouluttaja Heli Hulmi.

ESITTELYSSÄ Tarja Halla: Lehtitalon perintö

Lue Helena Hietaniemen esittely Tarja Hallan kirjasta "Lehtitalon perintö".

KIRJALLISUUSTERAPEUTTINEN KESÄRETRIITTI ”Naiseuden ytimessä” Tampereella 26.–28.7.2024

Kirjallisuusterapeuttinen kesäretriitti "Naiseuden ytimessä" Tampereella

KITE1 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op) -verkossa alkaen 8/2024

Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op) -koulutus on viiden reaaliaikaisen verkko-opetusjakson mittainen johdatus kirjallisuusterapiaan. Ammatillinen täydennyskoulutus sisältää 10  verkko-opetuspäivää ja itsenäistä työskentelyä.

KITE1 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op Helsingissä alkaa 8/2024

Kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäisen vaiheen koulutus Helsingissä alkaa 8/2024.

KITE1 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op Oulussa alkaen 10/2024

Oulussa käynnistyy syksyllä koulutuspolun ensimmäinen osio, Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op.

KIRJALLISUUSTERAPIAKONFERENSSI Budapestissa 4.-5.10.2024. Call for papers.

Kirjallisuusterapiakonferenssi Budapestissa 4.-5.10.2024

KITE1 Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisenkasvun menetelmänä 15 op alkaen 9/2024 verkossa

Tampereen kesäyliopisto järjestää verkkokoulutuksen: Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op) 13.9.2024–8.2.2025.

KT2 JYVÄSKYLÄ Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutus (35 op) alkaen 1/2025, monimuotokoulutus

KITE2-koulutus alkaa tammikuussa Jyväskylässä! Koulutuspolun toisen vaiheen koulutus monimuoto-opetuksena niin, että lähijaksoja Jyväskylässä on 7 (yhteensä 15pv) ja etäopetusta Zoomitse 3 jaksolla (yhteensä 5pv).

PSYKOLOGIAA JA TAIDETTA käsittelevä PsyArt-konferenssi Dubrovnikissa 26.6.-30.6.2024

PsyArt-konferenssi Dubrovnikissa 26.6.-30.6.2024

SUOMEN Kirjallisuusterapiayhdistys on nyt Tekstin talon jäsen

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys on nyt Tekstin talon jäsen.

HELI Hulmi haastattelee Riitta Ahvenjärveä: Surusisar palaa toistamiseen itsemurhaan – kirjoittamalla

Lue Heli Hulmin haastattelu Riitta Ahvenjärvestä, joka oli tekemässä kirjaa "Lohtua yli pimeän – itsemurhan tehneen läheisille".

YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS pe 1.3.2024 klo 17 Helsingissä

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n vuosikokous pidetään pe 1.3.2024 klo 17 Ravintola White Ladyn kabinetissa. Tilaisuuden aloittaa vastikään Finlandia-palkittu kirjailija Sirpa Kähkönen puhumalla aiheesta Ylisukupolvisten hiljaisuuksien siirtyminen kaunokirjallisuuden aiheena.

ESITTELYSSÄ Susanna Hast: Ruumis/Huoneet

KIRJA-ARVIO Susanna Hast: Ruumis/Huoneet

KIRJA-ARVIO Hannu Niklander: Saaret ja satamat

KIRJA-ARVIO Hannu Niklander: Saaret ja satamat

PROGOFF 2 -RETRIITTI 16.-17.11.2024 Helsingissä

Progoff-koulutuksessa hiljennytään omaan sisäiseen maailmaan lyhyiden tehtävien muodossa. Tehtävien avulla yritetään saada selville, mihin suuntaan oma elämä pyrkii ja mikä syvimmällä tasolla on tärkeää. Jokainen sukeltaa niin syvälle kuin tarpeelliseksi kokee ja kykenee. Kaikki työ tehdään itselle, omassa hiljaisuudessa. Progoff-menetelmä lisää itsetuntemusta ja vastuuta omasta elämästä. Monet ovat tämän menetelmän avulla löytäneet itsestään uutta elämänenergiaa. Ohjaajana traumapsykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (k), kirjallisuusterapeutti Jaana Huldén.

ESITTELYSSÄ Aija Andersson: Pii

Lue Linnea Alhon esittely Aija Anderssonin postuumisti julkaistusta teoksesta Pii.

KIRJAVINKKI joulupukinkonttiin!

Lahjavinkki: Sinikka Mäntysalon Ei kenenkään oma -proosarunokokoelma

Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op, 7.2.–5.6.2024 (verkko) – Jyväskylän yliopisto

Koulutus tarjoaa perustiedot kirjallisuusterapiasta itsetuntemuksen lisääjänä ja ammatillisen kasvun menetelmänä. Kirjallisuusterapian tavoitteita ovat minän vahvistaminen, tunneilmaisun sekä suullisen ja kirjallisen itseilmaisun kehittäminen ja virikkeiden antaminen.

KIRJALLISUUSTERAPEUTTIKOULUTUS 2023–2024 (40 op)

Kirjallisuusterapian koulutuspolun 3. vaihe, kirjallisuusterapeuttikoulutus, järjestetään syyskuussa 2023 - joulukuussa 2024. Koulutuksen järjestävät yhteistyössä HY+ ja Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys.