Kirjallisuusterapia

Ajankohtaista

Lue, mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu! Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista, julkaisuista ja kirjallisuusterapiaan liittyvistä uutisista. Vinkkaa sopivista aiheista: kiteverkkosivut(at)gmail.com.

KORONAVIRUS: kurssien ja koulutusten tilanne

Koronavirustilanteen takia monen kurssin toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Kurssien järjestäjät seuraavat tarkoin viranomaisten ohjeita.

KIRJALLISUUSTERAPIA-lehti Helsingin Kirjamessuilla 22.10–25.10.

Kirjallisuusterapia-lehti on tänäkin vuonna mukana Helsingin Kirjamessuilla. Aiheena on kirjallisuusterapia äitiyden tukena.

SUKUTARINA – sielun aarreaitta -työpaja 1.11.

Tervetuloa Nuuksion Pohjanpirttiin kirjallisuusterapeuttiseen työpajaan! Pyhäinpäivänä tutkimme sukujuuria sekä iso- ja esivanhempien vaikutusta elämässämme.

JOKIN SINUSSA TIETÄÄ – uusi tietoisuuskirjoittamisen ryhmä verkossa 20.10. alkaen

Tässä tietoisuuskirjoittajaryhmässä virittäydymme intuition taajuudelle moniaistisesti ja teemme inspiroivia kirjoitusharjoituksia, joiden avulla luot ja vahvistat yhteyttäsi intuitioon. Annamme äänen myös unille, uni tuntee sinut.

PERJANTAIAAMUJEN LUOVAT PYSÄKIT verkossa 9.10. alkaen

Luovuusterapeuttisia pysähtymisen paikkoja, joihin voit tulla silloin, kun aikatauluihisi sopii. Näillä pysäkeillä pääset hengähtämään ja kuuntelemaan itseäsi helpoin luovin menetelmin. 

LEMPEÄT SANAT – kirjallisuusterapeuttisia harjoituksia pimeneviin syysiltoihin 12.10. alkaen

Tässä LEMPEÄT SANAT -verkkoryhmässä pysähdymme kuuntelemaan itseämme: voimavarojamme, toiveitamme ja tarpeitamme lempeiden kirjallisuusterapeuttisten harjoitusten avulla. Pysähdymme yhteiseen kiireettömään tilaan, josta käsin voimme kirjoittamalla ja lukemalla rakentaa itsellemme sisäisen turvapaikan. Siellä meidän on mahdollista kuulla oma äänemme ja omat sanamme.

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen kasvun välineenä 15 op Hämeen kesäyliopistossa alkaen 11/2020

Hämeen kesäyliopistossa alkaa kirjallisuusterapian ykkösvaiheen koulutus syksyllä 2020. Koulutus rakentuu viidestä lähiopetusjaksosta, joista ensimmäinen on 27.-28.11.2020. Koulutus päättyy huhtikuussa 2021.

OMAN ELÄMÄNTARINAN nettikirjoittajakurssi alkaa alkuvuodesta 2021

Oletko unelmoinut oman elämäntarinan kirjoittamisesta? Haluatko taltioida elämääsi nettikirjoittajakurssilla itsellesi, lapsillesi tai lapsenlapsillesi?

SATUJEN SALAISUUDET -taruterapiaryhmä aikuisille verkossa alkaen 1.10.

Silja Mäen aikuisten taruterapiaryhmässä käytetään satuja itsetuntemuksen ja voimaantumisen välineinä. Kurssi toteutetaan verkossa. Ryhmän järjestää Suomen Valkonauhaliitto yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Kirjallisuusterapiaohjaaja 35 op, 2021 Helsingissä

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry järjestävät vuonna 2021 Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutuksen. Koulutus on Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n koulutuspolun osa 2. Koulutuksen osallistuminen edellyttää, että osa 1 (15 op) on suoritettu. 

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun välineenä (15 op) Turussa alkaen 1/21

Keväällä 2021 järjestetään Suomen kirjallisuusterapiayhdistys ry:n koulutus Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op). Koulutus on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Kouluttajina toimivat kirjallisuusterapiaan, lukemis- ja kirjoittamismenetelmiin, sekä kasvu- ja ryhmätyöskentelyyn perehtyneet ammattilaiset. Koulutuksen johtajana toimii kirjallisuusterapeutti, dosentti Päivi Kosonen.

ILSE NYBERG esittelee Taiteiden yön runoesityksen

Lue Ilse Nybergin artikkeli Heli Hulmin ja Jaana Huldénin runoesityksestä "Tyhjä huone on kuin taivaalle suunnattu iso kiikari." Koronavirustilanteen vuoksi perutun Helsingin Taiteiden yön takia esitys toteutui verkon kautta perinteisen Kallion kirjaston tilaisuuden sijaan. Esityksessä kuultiin runoja mm. Tomas Transströmeriltä, Bo Carpelanilta, Pentti Saaritsalta ja Johanna Venholta.

RUNOESITYS 20.8. verkossa: Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari

Taiteiden yö on nyt verkossa. Katso 20.8. Jaana Huldénin ja Heli Hulmin runoesitys "Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari".

OI IHANA SATU – Pirjo Suvilehdon kirja avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan

Kirjailija, dosentti, kirjallisuusterapiaohjaaja Pirjo Suvilehdon kirja Oi ihana satu. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan.

TYÖPAIKKAkiusaamista kokeneiden ryhmä Helsingissä syys-lokakuussa 2020

Pienryhmässä käsitellään työpaikkakiusaamiseen liittyviä kokemuksia kirjallisuusterapeuttisen menetelmän avulla: ryhmässä luetaan, kirjoitetaan ja keskustellaan koetusta työpaikkakiusaamisesta sekä sen aiheuttamista tunteista, ajatuksista ja seurauksista. Ohjaajana Sanna Sutela.

OLETKO HUOMANNUT Kuulumisia-osion?

Mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu? Onko uusia, kiinnostavia kirjoja ilmestynyt? Lue uudesta Kuulumisia-osiosta!

SUOMEN Kirjallisuusterapiayhdistys ry on mukana kansainvälisessä HEROINES-kehittämishankkeessa

HEROINES on marraskuussa 2019 alkanut, 2 vuotta kestävä kansainvälinen Erasmus + -hanke. Hankkeen kohderyhmänä ovat mielenterveyden haasteita tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet naiset. Ajatus kehittämisprojektista syntyi espanjalaisen sosiaalialan järjestön, Intraksen piirissä. Hankkeessa on Suomen lisäksi mukana neljä muuta Euroopan maata ja organisaatiota: Espanja (Intras), Iso-Britannia (Metanoia), Slovenia (Ozara) ja Kreikka (EKP&PSY). Projektin aloituskokous pidettiin joulukuussa Espanjan Valladolidissa. Suomesta tapaamiseen osallistuivat kirjallisuusterapiaohjaajat Karoliina Maanmieli ja Katri Kluukeri.

LUE Heli Hulmin kirjoitus ”Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa”

Heli Hulmin blogikirjoitus Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa on julkaistu Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen blogissa. Hän kirjoittaa, kuinka kirjoittaminen on kiinnipitävä voima silloin, kun tulevaisuus peittyy sumuun.