Kirjallisuusterapia

Ajankohtaista

Lue, mitä kirjallisuusterapian saralla tapahtuu! Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista, julkaisuista ja kirjallisuusterapiaan liittyvistä uutisista. Vinkkaa sopivista aiheista: kiteverkkosivut(at)gmail.com.

KORONAVIRUS: kurssien ja koulutusten tilanne

Koronavirustilanteen takia monen kurssin toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Kurssien järjestäjät seuraavat tarkoin viranomaisten ohjeita.

LÖYDÄ ITSESI ÄITINÄ -etäryhmä 3.5.–14.6.2021

PROGOFF-PÄIVÄKIRJARETRIITTI 21.5.–22.5.2021

Progoff-päiväkirjakurssilla haetaan omaan elämään perspektiiviä ja suuntaa, etsitään syvempää merkitystä elämälle. Menetelmässä hiljennytään omaan sisäiseen maailmaan lyhyiden ja tarkkaan strukturoitujen kirjoitustehtävien muodossa. Kaikki työ tehdään itselle, omassa hiljaisuudessa.

HUOJENNU KIRJOITTAMALLA! 1.10.–3.10.2021

Kuulut tämän kurssin kohderyhmään, kun haluat huojentuneemman ja valoisamman mielen, haluat jäsentää ajatuksiasi, verestää arjen pyörittämisessä unohtuneita hyviä muistoja, kaipaat lisää voimavaroja, tarvitset lisää iloa ja naurua elämääsi tai haluat kirjoittaa ihan vain ilman laatuvaatimuksia tai suorituspaineita.

TARINOIDEN MIELI Suomenlinnassa 22.10.2021 klo 9.30–20

Tule Suomenlinnan merimaisemiin herkistymään rakkauden ja taiteen äärelle, kuuntelemaan uusinta tietoa kiintymyssuhteista ja kokemaan liikkeen voima.

KIRJALLISUUSTERAPIAOHJAAJA 35 op, 2021 Helsingissä

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry järjestävät vuonna 2021 Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutuksen. Koulutus on Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n koulutuspolun osa 2. Koulutuksen osallistuminen edellyttää, että osa 1 (15 op) on suoritettu. 

MATKA maailmalle – matka minuun – kirjallisuusterapeuttinen työpaja 6.-8.8.2021

Kirjallisuusterapeuttisessa työpajassa lähdemme tarkastelemaan nykyistä elämäntilannettamme, omia tarpeitamme, unelmiamme ja voimavarojamme helppojen ja hauskojen kirjoitusharjoitusten kautta. Kirjoittamisen virikkeenä käytämme kuvia, esineitä ja kaunokirjallisia tekstejä, jotka virittävät matkanteon maailmaan. Lähdemme yhdessä matkalle, mutta määränpää on vielä avoin!

KIRJALLISUUSTERAPIA henkilökohtaisen kasvun välineenä – Johdatus kirjallisuusterapiaan 15 op Lahdessa alkaen 8/2021

Päijät-Hämeen kesäyliopisto järjestää yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen kanssa 15 opintopisteen laajuisen Johdanto kirjallisuusterapiaan -koulutuksen, joka on kolmivaiheisen kirjallisuusterapiakoulutuksen ensimmäinen osa. Pääkouluttajina toimivat Satu Nieminen ja Hanna Sulander.

JOHDATUS kirjallisuusterapiaan 15 op – kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä alkaen 9/2021 Rovaniemellä

Lapin kesäyliopisto toteuttaa yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen kanssa kirjallisuusterapian koulutuksen Rovaniemellä syyskuusta 2021 alkaen. Johdatus kirjallisuusterapiaan on Suomen kirjallisuusterapiayhdistyksen kolmivaiheisen koulutuspolun ensimmäinen vaihe. Pääkouluttajina toimivat Johanna Pylkkänen ja Katariina Vuori.

UNIEN poluilla – kirjallisuusterapeuttinen viikonloppu 3.–5.9.2021 Perheniemen opistolla

Unien rikkaan maailman ja tutkimattomien polkujen ääreen on mahdollista pysähtyä syyskuussa 2021 Unien poluilla -kurssilla, jossa kunkin omia unia käsitellään sekä kirjallisuusterapeuttisin että luovin menetelmin ja keskustellen. Ohjaajana toimii Hanna Sulander.

UNIEN poluilla – kirjallisuusterapeuttinen viikonloppu 24.-25.9.2021 Kotkassa

Unien rikkaan maailman ja tutkimattomien polkujen ääreen on mahdollista pysähtyä Kotkassa Unien poluilla -kurssilla, jossa kunkin omia unia käsitellään sekä kirjallisuusterapeuttisin että luovin menetelmin ja keskustellen. Ohjaajana Hanna Sulander.

VALLOITA sisäinen vuoresi -kirjoituspaja Ristiinassa 15.-16.5.2021 (siirtyy)

Tule valloittamaan sisäistä vuortasi Yöveden Ateljeekodin inspiroiviin maisemiin maaliskuussa. Erilaisilla kirjoitusharjoituksilla kaivelemme esiin oivalluksia, haaveita, toiveita. Ehkä jopa sellaisia, joita et tiennyt olevankaan. Ohjaajana sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Sari Kortesoja.

KUTSU yhdistyksen vuosikokoukseen pe 26.3.2021 klo 17.30

Suomen Kirjallisuusterapia ry:n vuosikokous kaikille yhdistyksen jäsenille etäyhteydellä Zoomissa.

ESITTELYSSÄ Päivä kerrallaan kesään asti. Markku Sarasteen elämästä ja taiteesta.

Lue Helena Hietaniemen esittely Heini Sarasteen toimittamasta kirjasta "Päivä kerrallaan kesään asti. Markku Sarasteen elämästä ja taiteesta". Markku Saraste (1945–2011) oli Heini Sarastetta kymmenen vuotta vanhempi isoveli, joka sairastui nuoruudessaan skitsofreniaan ja joka kehittyi omaleimaiseksi taidemaalariksi ja -graafikoksi. Kirja tarjoaa kirjallisuusterapeuttisen ajatuksen, jonka mukaan itselle läheisestä ihmisestä kirjoittaminen voi olla muistelutyötä parhaimmillaan. Se sisältää myös yli 60 kuivaneula- ja akryylityötä 1970-luvulta 2000-luvun alkuun.

ESITTELYSSÄ Päiväkirjojen jäljillä – historiantutkimus ja omasta elämästä kirjoittaminen

Lue Heli Hulmin esittely Maarit Leskelä-Kärjen, Karoliina Sjön ja Liisa Lalun toimittama kirja Päiväkirjojen jäljillä – historiantutkimus ja omasta elämästä kirjoittaminen. Hulmin mukaan teokseen voisi antautua koko kevään ajaksi. Jokainen artikkeli tarjoaa omanlaisensa kulman päiväkirjan maailmaan – viittilöiden taas uusiin maailmoihin.

JUHANI IHANUKSEN uusi teos Psyyke ja historia (2021) on ilmestynyt

Juhani Ihanuksen uusi teos Psyyke ja historia on ilmestynyt. Teoksessa tarkastellaan oppihistoriallisesti psykologian, psykohistorian, psykoanalyysin ja psykoterapioiden monia ulottuvuuksia sekä suomalaisten että kansainvälisten esimerkkien avulla.

MIIA MUHONEN: Runous apuna surun kokemuksen jäsentämisessä

Lue sosionomi (YAMK), diakoni Miia Muhosen artikkeli, kuinka runous voi auttaa surukokemuksen jäsentämisessä. Runous auttaa surevaa tunteiden hahmottamisessa, kokemuksen jäsentämisessä, toimintansa ymmärtämisessä ja tämän kaiken sanoittamisessa. Voit tutustua myös hänen Helsingin diakonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyöhönsä (2020) "Sanoja surun sanattomuuteen – Kuoleman suru ja runous".

ESITTELYSSÄ Ritva Hellsten: Raija

Lue Helena Hietaniemen esittely Ritva Hellstenin kirjasta Raija. Kirja tarjoaa runsaasti virikkeitä kirjallisuusterapeuttisiin kasvuryhmiin, teemoinaan mustasukkaisuus, elämän suuret valinnat kuten lapsettomuus, yksinäisyys ja elämään merkitystä antavat asiat. Päähenkilö pohtii myös pelkojensa syntyä ja olemusta sekä särönsä syntyä, tapahtumaa, joka rikkoi hänessä kyvyn luottaa.

ESITTELYSSÄ Fanni-kirjat

Fanni-tunnetaitosarjan kuvakirjat ja kortit tutustuttavat lapset tunnetaitoihin ja käytännön tunnesäätelykeinoihin. Kirjat on tarkoitettu 4–7-vuotiaille. Sarjan tekijät, Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston, ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. Esittelyn on kirjoittanut Tuija Siljamäki.

KIRJALLISUUSTERAPIA-lehti 2/2020 on ilmestynyt!

Kirjallisuusterapia 2/2020 on ilmestynyt. Teemana mennyt ja muistot sekä toivo ja unelmat.