Kirjallisuusterapia

Kirjallisuusterapia-alan kuulumisia

Mitä kirjallisuusterapiasta kirjoitetaan? Mitä alalla tapahtuu? Millaista kirjallisuutta on julkaistu? Täältä löydät kirjallisuusterapia-alan kuulumisia ja esimerkiksi kirja-arvosteluja. Voit myös itse vinkata vaikkapa hyvästä lehtijutusta tai kirjoittaa itse tapahtumasta, jossa olit mukana: kiteverkkosivut@gmail.com.

 

 

VIELÄKÖ OSAAMME NÄHDÄ keijukaisen kääpäportaikossa?

Lapsuudessa minulla oli mahdollisuus rakennella piilopaikkoja kaupunkimetsissä ja kirjoittaa joen solinassa. Onko sitä mahdollisuutta tulevaisuuden kaupungin kirjailijalla tai taiteilijalla? Mistä hän löytää luontometaforansa? kysyy ympäristökasvattaja Milla Tuormaa.

ESITTELYSSÄ Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa

"Kirja on kunnianosoitus naisille ja palalle naisten vaiettua historiaa." Lue Silja Mäen arvostelu Tommi Kinnusen kirjasta "Ei kertonut katuvansa".

UUDELLEENKIRJOITETTU – Terapiassa löysin vahvuuteni

Lue Lindan kokemus kirjallisuusterapiasta. "Mielen syövereistä pulppuavat muistot, kokemukset ja ajatukset käsiteltiin siinä tahdissa kuin se kulloinkin minulle oli tärkeää ja niillä menetelmillä, jotka minua puhuttelivat."

LUKIJAKYSELYN TULOKSET: Kirjallisuusterapia-lehti tarjoaa uusia virikkeitä ja ajatuksia elämästä ja kirjallisuusterapiasta

ESITTELYSSÄ Sini Heikkilä: Kesän ensimmäinen pääskynen

Lue Helena Hietaniemen esittely Sini Heikkilän kirjasta Kesän ensimmäinen pääskynen. Heikkilän 135-sivuinen omakustanne koostuu 83-sivuisesta pienoisromaanista Aurinkolintu sekä päiväkirjaosuudesta, jossa kirjoittaja kertoo Aurinkolinnun synnyn vaikuttimista. Heikkilällä on ollut tarve tunnistaa ja ymmärtää omia taakkasiirtymiään ja tunnelukkojaan omien isovanhempiensa tarinan avulla.

ESITTELYSSÄ Päivä kerrallaan kesään asti. Markku Sarasteen elämästä ja taiteesta.

Lue Helena Hietaniemen esittely Heini Sarasteen toimittamasta kirjasta "Päivä kerrallaan kesään asti. Markku Sarasteen elämästä ja taiteesta". Markku Saraste (1945–2011) oli Heini Sarastetta kymmenen vuotta vanhempi isoveli, joka sairastui nuoruudessaan skitsofreniaan ja joka kehittyi omaleimaiseksi taidemaalariksi ja -graafikoksi. Kirja tarjoaa kirjallisuusterapeuttisen ajatuksen, jonka mukaan itselle läheisestä ihmisestä kirjoittaminen voi olla muistelutyötä parhaimmillaan. Se sisältää myös yli 60 kuivaneula- ja akryylityötä 1970-luvulta 2000-luvun alkuun.

ESITTELYSSÄ Päiväkirjojen jäljillä – historiantutkimus ja omasta elämästä kirjoittaminen

Lue Heli Hulmin esittely Maarit Leskelä-Kärjen, Karoliina Sjön ja Liisa Lalun toimittama kirja Päiväkirjojen jäljillä – historiantutkimus ja omasta elämästä kirjoittaminen. Hulmin mukaan teokseen voisi antautua koko kevään ajaksi. Jokainen artikkeli tarjoaa omanlaisensa kulman päiväkirjan maailmaan – viittilöiden taas uusiin maailmoihin.

JUHANI IHANUKSEN uusi teos Psyyke ja historia (2021) on ilmestynyt

Juhani Ihanuksen uusi teos Psyyke ja historia on ilmestynyt. Teoksessa tarkastellaan oppihistoriallisesti psykologian, psykohistorian, psykoanalyysin ja psykoterapioiden monia ulottuvuuksia sekä suomalaisten että kansainvälisten esimerkkien avulla.

MIIA MUHONEN: Runous apuna surun kokemuksen jäsentämisessä

Lue sosionomi (YAMK), diakoni Miia Muhosen artikkeli, kuinka runous voi auttaa surukokemuksen jäsentämisessä. Runous auttaa surevaa tunteiden hahmottamisessa, kokemuksen jäsentämisessä, toimintansa ymmärtämisessä ja tämän kaiken sanoittamisessa. Voit tutustua myös hänen Helsingin diakonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyöhönsä (2020) "Sanoja surun sanattomuuteen – Kuoleman suru ja runous".

ESITTELYSSÄ Ritva Hellsten: Raija

Lue Helena Hietaniemen esittely Ritva Hellstenin kirjasta Raija. Kirja tarjoaa runsaasti virikkeitä kirjallisuusterapeuttisiin kasvuryhmiin, teemoinaan mustasukkaisuus, elämän suuret valinnat kuten lapsettomuus, yksinäisyys ja elämään merkitystä antavat asiat. Päähenkilö pohtii myös pelkojensa syntyä ja olemusta sekä särönsä syntyä, tapahtumaa, joka rikkoi hänessä kyvyn luottaa.

ESITTELYSSÄ Fanni-kirjat

Fanni-tunnetaitosarjan kuvakirjat ja kortit tutustuttavat lapset tunnetaitoihin ja käytännön tunnesäätelykeinoihin. Kirjat on tarkoitettu 4–7-vuotiaille. Sarjan tekijät, Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston, ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. Esittelyn on kirjoittanut Tuija Siljamäki.

ESITTELYSSÄ: Hannu Niklander: Tyhjää toimittamassa. Loivaa alamäkeä

Hannu Niklanderin kuudes romaani Tyhjää toimittamassa on suoraa jatkoa viime vuonna ilmestyneelle historialliselle sukuromaanille Nuoriherra. Tarina alkaa vuodesta 1929. Nuori aikuinen mies, Weijo Niklander, enemmän tai vähemmän yksi yhteen kirjailijan isä, hakee paikkaansa maailmassa.

ESITTELYSSÄ Pirjo ja Pekka Arvola: Liikaa herkkuja Haukkumaassa

Pirjo ja Pekka Arvolan tuore lasten kuvakirja Liikaa herkkuja Haukkumaassa tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen, lasten liialliseen herkkujen ahmimiseen ja sen haitallisiin seurauksiin. Kirja sopii  myös ammattikäyttöön päiväkoteihin, alakouluun, kirjallisuusterapiaan, psykologeille ja terapeuteille sekä muille ammattialoille.

KIRJALLISUUSTERAPIA-lehti 2/2020 on ilmestynyt!

Kirjallisuusterapia 2/2020 on ilmestynyt. Teemana mennyt ja muistot sekä toivo ja unelmat.

KIRJALLISUUSTERAPIA-lehti Helsingin Kirjamessuilla 22.10–25.10.

Kirjallisuusterapia-lehti on tänäkin vuonna mukana Helsingin Kirjamessuilla. Aiheena on kirjallisuusterapia äitiyden tukena.

ILSE NYBERG esittelee Taiteiden yön runoesityksen

Lue Ilse Nybergin artikkeli Heli Hulmin ja Jaana Huldénin runoesityksestä "Tyhjä huone on kuin taivaalle suunnattu iso kiikari." Koronavirustilanteen vuoksi perutun Helsingin Taiteiden yön takia esitys toteutui verkon kautta perinteisen Kallion kirjaston tilaisuuden sijaan. Esityksessä kuultiin runoja mm. Tomas Transströmeriltä, Bo Carpelanilta, Pentti Saaritsalta ja Johanna Venholta.

RUNOESITYS 20.8. verkossa: Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari

Taiteiden yö on nyt verkossa. Katso 20.8. Jaana Huldénin ja Heli Hulmin runoesitys "Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari".

OI IHANA SATU – Pirjo Suvilehdon kirja avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan

Kirjailija, dosentti, kirjallisuusterapiaohjaaja Pirjo Suvilehdon kirja Oi ihana satu. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan.

ESITTELYSSÄ Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille 1 & 2 sekä Minä, kapinallinen tyttö

Lue Tuuli Jokivartio-Toivosen esittely Elena Favillin & Francesca Cavallon kirjoista Iltasatuja kapinallisille tytöille 1 & 2 sekä Minä, kapinallinen tyttö, vallankumoustyökirja. Kirjoissa on tarinoita itsenäisistä, vahvoista naisista, jotka ovat kulkeneet omaa tietään matkavarustuksenaan usko itseensä ja parempaan huomiseen.

ESITTELYSSÄ Uudenmaan kirjoittajat ry: Antologia 2019. Lyhytproosaa ja runoja.

Lue Kirsi Marttisen esittely Uudenmaan kirjoittajat ry:n kirjasta Antologia 2019. Kyseessä on 50-vuotisjuhjakirja. Kirja koostuu 24 neljän kirjoittajan teksteistä. Aiheina ovat sota-aika, lapsuus, rakkaus, vaikeat kokemukset kuten alkoholismin vaikutukset, pettymykset ja ihmissuhteet.