Kirjallisuusterapia

Kirjallisuusterapia-alan kuulumisia

Mitä kirjallisuusterapiasta kirjoitetaan? Mitä alalla tapahtuu? Millaista kirjallisuutta on julkaistu? Täältä löydät kirjallisuusterapia-alan kuulumisia ja esimerkiksi kirja-arvosteluja. Voit myös itse vinkata vaikkapa hyvästä lehtijutusta tai kirjoittaa itse tapahtumasta, jossa olit mukana: kiteverkkosivut@gmail.com.

 

 

ILSE NYBERG esittelee Taiteiden yön runoesityksen

Lue Ilse Nybergin artikkeli Heli Hulmin ja Jaana Huldénin runoesityksestä "Tyhjä huone on kuin taivaalle suunnattu iso kiikari." Koronavirustilanteen vuoksi perutun Helsingin Taiteiden yön takia esitys toteutui verkon kautta perinteisen Kallion kirjaston tilaisuuden sijaan. Esityksessä kuultiin runoja mm. Tomas Transströmeriltä, Bo Carpelanilta, Pentti Saaritsalta ja Johanna Venholta.

RUNOESITYS 20.8. verkossa: Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari

Taiteiden yö on nyt verkossa. Katso 20.8. Jaana Huldénin ja Heli Hulmin runoesitys "Tyhjä huone on taivaalle suunnattu iso kiikari".

OI IHANA SATU – Pirjo Suvilehdon kirja avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan

Kirjailija, dosentti, kirjallisuusterapiaohjaaja Pirjo Suvilehdon kirja Oi ihana satu. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan.

ESITTELYSSÄ Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille 1 & 2 sekä Minä, kapinallinen tyttö

Lue Tuuli Jokivartio-Toivosen esittely Elena Favillin & Francesca Cavallon kirjoista Iltasatuja kapinallisille tytöille 1 & 2 sekä Minä, kapinallinen tyttö, vallankumoustyökirja. Kirjoissa on tarinoita itsenäisistä, vahvoista naisista, jotka ovat kulkeneet omaa tietään matkavarustuksenaan usko itseensä ja parempaan huomiseen.

ESITTELYSSÄ Uudenmaan kirjoittajat ry: Antologia 2019. Lyhytproosaa ja runoja.

Lue Kirsi Marttisen esittely Uudenmaan kirjoittajat ry:n kirjasta Antologia 2019. Kyseessä on 50-vuotisjuhjakirja. Kirja koostuu 24 neljän kirjoittajan teksteistä. Aiheina ovat sota-aika, lapsuus, rakkaus, vaikeat kokemukset kuten alkoholismin vaikutukset, pettymykset ja ihmissuhteet.

SUOMEN Kirjallisuusterapiayhdistys ry on mukana kansainvälisessä HEROINES-kehittämishankkeessa

HEROINES on marraskuussa 2019 alkanut, 2 vuotta kestävä kansainvälinen Erasmus + -hanke. Hankkeen kohderyhmänä ovat mielenterveyden haasteita tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet naiset. Ajatus kehittämisprojektista syntyi espanjalaisen sosiaalialan järjestön, Intraksen piirissä. Hankkeessa on Suomen lisäksi mukana neljä muuta Euroopan maata ja organisaatiota: Espanja (Intras), Iso-Britannia (Metanoia), Slovenia (Ozara) ja Kreikka (EKP&PSY). Projektin aloituskokous pidettiin joulukuussa Espanjan Valladolidissa. Suomesta tapaamiseen osallistuivat kirjallisuusterapiaohjaajat Karoliina Maanmieli ja Katri Kluukeri.

Lue Lastenkirjainstituutin tiedote lasten- ja nuortenkirjallisuudesta

Lastenkirjainstituutin tiedote kertoo, että lasten- ja nuortenkirjallisuus seuraa edelleen tiukasti aikaansa – kirjamäärä pysyi aiempien vuosien tasolla, kotimaista julkaistiin käännettyä enemmän.

LUE Heli Hulmin kirjoitus ”Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa”

Heli Hulmin blogikirjoitus Kirjoittaminen auttaa elämään epävarmuudessa on julkaistu Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen blogissa. Hän kirjoittaa, kuinka kirjoittaminen on kiinnipitävä voima silloin, kun tulevaisuus peittyy sumuun.

Tiksin runoklubi haastaa kirjoittamaan koronarunoja

Tikkurilan kirjaston Tiksin runoklubi toivottaa kaikki tervetulleeksi mukaan runohaasteeseen! Kyseessä ei ole kilpailu, vaan keino jakaa tuntoja muiden kanssa.

ESITTELYSSÄ Tuija Siljamäki: Kuokkavieraita. Diabetes, allergia ja meidän perhe.

Kirjallisuusterapiaohjaaja, toimittaja Tuija Siljamäen kirja "Kuokkavieraita" kertoo kirjoittajan oman kaksilapsisen perheen arjesta, kun elämässä on jatkuvasti kuokkavieraina ja haasteina rouva Allergia ja herra Diabetes. Kirja on äärimmäisen arvokas kokonaisuus yhden perheen näkökulmasta siitä, mitä on, kun lapsi sairastuu. Esittelyn kirjoittanut Tiina Kokkoniemi kertoo kirjan olevan iso tietopaketti ja samalla nautittava lukukokemus.

LUE Talentia-lehden artikkeli ”Kasvokkain lapsuuden haavojen kanssa”

Lue Tuija Siljamäen artikkeli "Kasvokkain lapsuuden haavojen kanssa" Talentia-lehdessä. Siinä kirjallisuusterapiaohjaaja, FIS-terapeutti Elisa Auvinen kertoo lapsuuden haavojen kohtaamisesta varhaiskasvatuksessa ja miten sadut voivat auttaa siinä.

FM, VTM Anna Ovaska väittelee pe 28.2.2020 otsikolla ”Fictions of Madness. Shattering Minds and Worlds in Modernist Finnish Literature”

FM, VTM Anna Ovaska väittelee perjantaina 28.2.2020 kello 12 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa otsikolla ”Fictions of Madness. Shattering Minds and Worlds in Modernist Finnish Literature”. Väitöstilaisuus järjestetään Athenassa, sali 107, Siltavuorenpenger 3 A.

ESITTELYSSÄ Hannu Niklander: Nuoriherra

Silja Mäki esittelee Hannu Niklanderin kirjan "Nuoriherra". Se on historiallinen sukuromaani ja kasvukertomus, jossa kirjailija kuvaa isänsä Weio Niklanderin nuoruuden ja nuoren aikuisuuden vaiheita. Mäen mukaan kirja voi toimia esimerkiksi varsin hedelmällisenä taustalukemisena elämäkerrallisen kirjoittamisen ryhmissä sekä lukupiirityyppisessä työskentelyssä.

Lue Jukka Petäjän HS-kolumni lukemisesta

Lue Jukka Petäjän kolumni "Lukeminen on vastavoima ajalle, jonka ihanteiksi ovat nousseet meteli, visuaalinen sälä ja narsismi", joka on julkaistu HS.fi-sivuilla 3.1.2020.

ESITTELYSSÄ Pirjo Suvilehto: Morfeuksen koirat Paris Berlin

Tyrnäväläisen kulttuurin, taiteen ja tieteen monitaiturin Pirjo Suvilehdon runoteos "Morfeuksen koirat Paris&Berlin" on lukijalle matka usealle rajalle. Teoksessa kuljetaan unen ja valveen rajoilla, ihmisen ja eläimen rajoilla ja sisäisen paikan ja ulkomaailman, jopa ehkä universumin rajoilla. Suvilehto myös leikkii kirjassa musiikilla, kuvataiteella ja kielillä. Arvostelun kirjoitti Kirsi Marttinen.

ESITTELYSSÄ Mirjam Sumu: Kuinka poikani katosi

Lue Kirsi Marttisen arvostelu Mirjam Sumun teoksesta Kuinka poikani katosi. Teos on vaikuttava ja rohkea sarjakuva vanhemmasta, jonka lapsi katoaa huumeisiin. Äidin kokemuksiin voivat varmasti monet päihteitä käyttävien nuorten vanhemmat samastua. Päihteitä käyttävän nuoren äidin näkökulmasta hyötyvät myös päihdetyötä tekevät ammattilaiset lastensuojelussa, laitoksissa, oikeuslaitoksessa, vankilassa ja järjestöissä.

Kirjallisuusterapia-lehti 2/2019 on ilmestynyt

Uuden Kirjallisuusterapia-lehden teemana ovat kirjallisuusterapia ja muiden luovien terapioiden yhdistelmät sekä sanataide ja runojen terapeuttisuus.

Lue Kirjastolehden artikkeli kirjallisuusterapiasta

Lue, mitä Kirjastolehdessä kerrotaan kirjallisuusterapiasta. Haastatateltavana muun muassa Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen varapuheenjohtaja Silja Mäki sekä kirjallisuusterapiaohjaaja Pirkko Ilmanen. 

Runoutta ja rakkautta Taiteiden yössä

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry järjesti 15.8.2019 perinteisesti Kallion kirjastossa Helsingin Taiteiden yön tilaisuuden. Ohjelmassa oli runoesitys ”Me muutumme siksi mitä rakastamme” sekä runotyöpaja. Lue Ilse Nybergin artikkeli tapahtumasta.