Kirjallisuusterapia

KUOLEMAN KÄTTELEMÄT -työpajat Helsingissä 4.5./11.5./16.5.

Taideterapeuttiset Kuoleman kättelemät -työpajat Itäkeskuksen Stoassa:

to 4.5. (FI)
to 11.5. (ENG)
ti 16.5.(FI)

Paikka ja aika: Stoan Terraario klo 17.30–19.30.

Voiko kuolemaa oppia hyväksymään?
Miten voimme kohdata menetyksen?
Mikä on elämän tarkoitus?
Mitä kuolema merkitsee?

Kirjailija-sanataiteilijat ja kirjallisuusterapiaohjaajat Jenni Hurmerinta ja Aija Salovaara järjestivät vuosina 2016–2022 sanataideryhmiä saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osastoilla sekä syöpäyhdistyksissä eri paikkakunnilla. Ryhmiin kokoontui vuosien aikana satoja vakavasti sairastuneita kirjoittamaan ja keskustelemaan elämän ainutlaatuisuudesta ja sen päätepisteestä, kuolemasta, joka on meille kaikille yhteinen.

Ryhmissä vuosien aikana luoduista teksteistä syntyi Kuoleman kättelemät -näyttely, joka on esillä Stoan galleriassa 14.4.–28.5.2023. Tekstien lisäksi näyttelyssä nähdään kuvaaja-elokuvaohjaaja Terjo Aaltosen valokuvia. Osa kuvista on Aaltosen tulkintoja näyttelyn teksteistä, osa taas muotokuvia, jotka Aaltonen on toteuttanut yhteistyössä kirjoitusryhmiin osallistuneiden ihmisten kanssa.

Jenni Hurmerinta ja Aija Salovaara järjestävät huhti–toukokuussa näyttelyn yhteydessä työpajasarjan, joka tarjoaa kaikille kiinnostuneille tilaisuuden kokeilla Kuoleman kättelemät -ryhmissä ja työpajoissa käytettyjä harjoituksia. Työpajat ovat maksuttomia, ja avoimia kaikille täysi-ikäisille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan kuolemaan liittyviä ajatuksia ja tunteita. Ryhmässä tehdään helppoja kirjoitusharjoituksia, joita puretaan ohjaajien vetämissä ryhmäkeskusteluissa luottamuksellisesti ja lempeässä hengessä. Kukin osallistuja saa itse päättää, kuinka aktiivisesti haluaa ottaa osaa keskusteluihin.

Kuoleman kättelemät -nimellä toimineet kurssit ja saman niminen näyttely haluavat nostaa kuoleman näkyväksi elämän rinnalle kiertelemättä, kaartelematta ja kaunistelematta. Jotta voimme kohdata itse elämän kaikkine sävyineen, meidän täytyy pystyä kohtaamaan myös kuolema. Näyttely on avoinna Stoan aukioloaikoina.

ILMOITTAUTUMINEN

Osallistuminen ei vaadi minkäänlaista ennakko-osaamista tai tietämystä. Tila on esteetön.

Kaikissa kolmessa työpajassa on sama sama sisältö, joten voit ilmoittautua niistä vain yhteen. Huom: yksi työpaja 11.5. pidetään kokonaan englanniksi.

Työpajoihin otetaan mukaan enintään kymmenen ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Jos työpajaan ilmoittautuu alle viisi henkeä, työpajaa ei valitettavasti järjestetä.

Ilmoittaudu lähettämällä sähköposti osoitteeseen [email protected]. Kerro viestissä yhteystietojesi (koko nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero) ja ilmoita minkä päivän työpajaan haluat osallistua.