Kirjallisuusterapia

KUN KUMPPANI KATOAA 9/2023 – kirjallisuusterapeuttinen viikonloppukurssi

Kumppaninsa eron, leskeyden tai sairauden vuoksi menettäneille suunniteltu kirjallisuusterapeuttinen viikonloppukurssi. 

Kurssilla luemme ja kirjoitamme aiheista, jotka käsittelevät elämää kriisin jälkeen. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki, jotka opettelevat uudenlaista arkea kumppanin poismenon seurauksena. Olet ehkä eronnut, kumppanisi on sairastunut tai olet jäänyt leskeksi. Miltä uusi elämänvaihe tuntuu, mitä kaipaat ja suret, mistä olet suuttunut ja mitä kaikkea hyvää arjessasi on yhä jäljellä?

Kurssi on ottanut nimensä Selja Ahavan romaanista ”Ennen kuin mieheni katoaa” (Gummerus 2017) ja kurssin keskeisenä kysymyksenä on Kuka minä NYT olen? Kurssilla ei tarvitse kirjoittaa oikein tai hienosti, kunhan kirjoittaa. Varsinainen kirjallisuusterapiaprosessi tapahtuu ensisijaisesti lukemisen tai kirjoittamisen jälkeisessä ohjatussa keskustelussa. Tekstit myös mahdollistavat asioiden ja tuntemusten etäännyttämisen.

Osallistujat eivät saa ohjausta kirjoittamiseen vaan tarkastelun kohteena on oma persoona ja ajatusmallit, tunteet, joita tekstit herättävät ja nostavat pintaan. Siksi tekstiäkään ei ole tarkoitus hioa. Käytetty tekstimateriaali on kuin peili, jonka avulla osallistuja voi tarkastella itseään. Kirjallisuusterapian menetelmiä hyödyntäessään ei tarvitse olla lahjakas kirjoittaja, kiinnostus kirjallisuuden käyttöön terapian välineenä riittää. Onko jokin tarina tai teksti auttanut sinua, lohduttanut kipeällä hetkellä? Tuo se halutessasi mukanasi, niin aloitetaan siitä!

Aika: 22.09.2023 – 24.09.2023

Paikka: Valamon opisto

Hinta: 347€/Opistohotelli 1hh, 314€/hlö Opistohotelli 2hh

Opettaja: kirjailija ja kouluttaja Marianna Stolbow.

Ilmoittautuminen viimeistään: 08.09.2023

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Kun kumppani katoaa 9/2023 | Valamon luostari