Kirjallisuusterapia

ESITTELYSSÄ Hannu Niklander: Luovutetut alueet

Pihapiirin luovutetut alueet

Hannu Niklander: Luovutetut alueet. Karkkila: Robustos, 2022.

Luovutetut alueet eivät ole rajan takana, ne ovat omassa pihapiirissä, kotipellot ja toinen asuinrakennus. Niiden mentyä ei ole enää edellytyksiä asua tilalla vaan on lähdettävä työn perässä kaupunkiin, kerrostalokaksioon. Pelkkä päärakennus ei elätä. Hannu Niklander koskettelee omasta suvustaan kertovan elämäkerrallisen trilogiansa Loivaa alamäkeä kolmannessa osassa Luovutetut alueet aihetta, josta ei ole juuri kirjoitettu.

Trilogian päähenkilö Weijo Niklander on varttunut nuoruusvuosien (Nuoriherra, 2019) ja varhaisemman aikuisuuden (Tyhjää toimittamassa, 2020) jälkeen tasaiseksi aikuiseksi ja asettunut Maija-Liisansa kanssa Järvelän tilalle Mäntsälään. Riidat isän kanssa on sovittu ja pettymys siitä, ettei hänestä tullut Vihtiin Salmen kartanoon isäntää, on selätetty. Aiemmin erikoisuutta tavoitellut nimiasu Weio kirjoitetaan nyt perinteiseen tapaan Weijo. Eletään sotien jälkeistä jälleenrakennuksen aikaa.

Lue Silja Mäen kirjoittama esittely kokonaisuudessaan täältä.

Arvio on julkaistu alun perin Silja Mäen verkkosivuilla 24.2.2023.