Kirjallisuusterapia

ESITTELYSSÄ Lauri Sallinen: Ihmisen äärellä


Suuria sanoja patetialla

Lauri Sallinen: Ihmisen äärellä. Jyväskylä: Arvoka, 2022.

Lauri Sallisen Ihmisen äärellä -kirjassa on uudistettu painos Art Housen aiemmin julkaisemasta teoksesta Sundarananda (2005).

Kirjassa äiti maan synnyttämä Mikael on oppinut erakkoudessaan surun runoilijaksi. Hänellä on salattua ja ns. syvempää tietoa ihmisenä olemisesta – vaikka ihminen onkin Mikaelille suuri salaisuus. Mikael haluaa lohduttaa ja tulla itsekin lohdutetuksi. Mistä ja miksi? Ihmisenä olemisen tuskasta? Vaiko sittenkin riemusta? Kenpä tietäisi. Kirja on täynnä paradokseja.

Mikael puhuu suurin käsittein: elämä, sielu, Jumala, rakkaus. Niitä hän puhuttelee ja niiltä kyselee ja pyytää: ”Oi minun sieluni, miksi sinä olet minulle niin etäinen?” Ja: ”Oi elämä, syvä on sinun rakkautesi ja kasvosi kauniit, mutta minun silmäni ovat vielä unessa.”

Lue Helena Hietaniemen kirjoittama esittely kokonaisuudessaan täältä.