Kirjallisuusterapia

TAPAHTUI Kallion kirjastossa Taiteiden yönä 18.8.2022 Huldén & Hulmi goes Tranströmer

 

Kallion kirjaston Pylvässalin ikkunasyvennyksessä istuu kesähattupäinen nuori nainen. Hän on yksi Kirjallisuusterapiayhdistyksen tilaisuuteen saapuneesta runsaasta kolmikymmenpäisestä yleisöstä. Mukaan tulleet uudet kasvot ilahduttavat. Tunnelma elokuun lopun hellepäivän iltana on lämmin.

Seinien läpi kulkeminen tekee kipeää, siitä tulee sairaaksi, mutta se on välttämätöntä.” Heli Hulmin ja Jaana Huldénin runoesityksessä, Eläville ja kuolleille, saatiin eläytyä kahdeksaan Tomas Tranströmerin runoon. Nobel-palkitun kirjailijan runot nousivat kirjan kansien välistä Hulmin ja Huldénin kosketuksesta eläviksi eteemme.

Pimeän kynnyksen yli – keskusteluja Tomas Tranströmerin kanssa on Heli Hulmin vastikään heinäkuussa 2022, Aviadorin kustantamana ilmestynyt teos. Kirsi Virkkunen haastatteli kirjailija Heli Hulmia tämän Tomas Tranströmerin runojen kanssa vuoropuhelua käyvän esseistisen teoksen kirjoitusprosessista ja teoksen teemoista.

Heli Hulmilla on ollut pitkä suhde Tomas Tranströmerin runoihin, ja hän kertoo matkanneensa Tomasin runojen kanssa jo vuosikymmenien ajan. Nämä runot eivät tyhjene, niistä löytyy aina uutta tulkittavaa. Uusimmassa kirjassaan Hulmi kuljettaa lukijaa mukanaan sekä konkreettisesti matkoillaan että symbolisesti runoissa. Yksi syistä kirjoittaa tämä kirja oli myös havainto siitä, että Tranströmeriä luetaan Suomessa yllättävän vähän. Hulmi toivookin kirjansa myötä voivansa myös innostaa uusia lukijoita Tranströmerin runojen pariin.

Sain perintönä tumman metsän, jossa harvoin käyn.” Tomas Tranströmerin runoteema jatkui kirjallisuusterapiaohjaaja, työnohjaaja Kirsi Marttisen ohjaamassa kirjallisuusterapeuttisessa harjoituksessa. Suikaloiduista Tranströmerin runojen osista yleisö sai yhdistellä omansa. Ilahduttavan moni harjoituksen tehnyt luki koostamansa runon rohkeasti ääneen.

Runoista siirryttiin Kirjallisuusterapia-sarjan käynnistäneisiin, kuluneena vuonna 2022 ilmestyneisiin teoksiin: Omia sanoja etsimässä. Johdatus vuorovaikutteiseen kirjallisuusterapiaan (toim. Silja Mäki ja Terhikki Linnainmaa) ja Terapeuttinen kirjoittaminen (toim. Juhani Ihanus). Silja Mäki kertoi kustannusyhtiö Basam Booksin kanssa uuden sarjan myötä syntyneestä tuoreesta yhteistyöstä, jolle toivotaan jatkoa.

Silja Mäki esitteli uutta Omia sanoja etsimässä -teosta, joka on päivitetty versio kirjasta Hoitavat sanat. Opas kirjallisuusterapiaan (Duodecim 2005). Käsissä on nyt ajantasaistettu peruspaketti kirjallisuusterapian alasta: tietoa, käytännön harjoituksia, tarpeellista perustavaraa.

 

Sarjan toista uutuudenkarheaa, enemmän tutkimukseen nojaavaa ja alaa syventävää kirjaa Terapeuttinen kirjoittaminen esitteli teoksen toimittaja, Juhani Ihanus. Kyseessä on uudistettu laitos Ihanuksen aiemmin toimittamasta teoksesta Sanat että hoitaisimme: Terapeuttinen kirjoittaminen (Duodecim 2009). Tässä muokatussa ja päivitetyssä teoksessa on mukana myös uusia terapeuttisen kirjoittamisen alueita, kuten verkko-, trauma- ja luontokirjoittaminen.

 

Lähden tilaisuudesta kollegan seurassa, hattupäisen nuoren naisen jäljestä; ravittuna runoista, ajankohtaisia kirjallisuusterapeuttisia asioita muassani. Mielessäni kaikuvat vielä runoesityksen Tranströmerin sanat: ”Minulla on loppututkinto unohduksen yliopistosta ja olen yhtä tyhjäkätinen kuin pyykkinarun paita”.

(Teksti ja kuvat: Anna Aittomäki)