Kirjallisuusterapia

Lue Lastenkirjainstituutin tiedote lasten- ja nuortenkirjallisuudesta

 

Tiedote 14.4.2020

Lasten- ja nuortenkirjallisuus seuraa edelleen tiukasti aikaansa – kirjamäärä pysyi aiempien vuosien tasolla, kotimaista julkaistiin käännettyä enemmän 

Lastenkirjainstituutin vuoden 2019 Kirjakoriin koottiin kaikkiaan 1255 lasten- ja nuortenkirjaa. Kirjoja oli hiukan enemmän kuin vuonna 2018, jolloin Kirjakorissa oli mukana 1190 kirjaa. Arvion mukaan vuonna 2019 ilmestyi kaikkiaan noin 1400 lasten- ja nuortenkirjaa. Kirjoja on mukana kaikkiaan 129 kustantajalta.

Lasten- ja nuortenkirjojen kotimaisuusaste on Kirjakorissa jo kolmatta vuotta yli 50 prosenttia, kotimaisia kirjoja on mukana kaikkiaan 625 ja käännettyjä 604. Kotimaisten kirjojen joukossa on 27 suomenruotsalaista ruotsinkielistä kirjaa, 13 saamenkielistä ja 2 karjalankielistä kirjaa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten lasten ja nuorten keho ja itsemääräämisoikeus, koulukiusaaminen, ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu. Tunnetaidot ovat vahvasti esillä kuvakirjoissa. Mielenterveyteen liittyvistä asioista, kuten terapiassa käymisestä, puhutaan nuortenromaaneissa aiempaa avoimemmin. Monet kirjat tarjoavat eri-ikäisille lapsille neuvoja ja voimia esimerkiksi esikuvien ja henkilökohtaisten kokemusten kautta.

Lastenkirjainstituutin kirjasto on toistaiseksi suljettu koronaviruksen leviämisen välttämiseksi. Vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjasatoon voi tutustua teemakatsauksen, tilastojen, kuvien ja videon avulla. Näyttely avautuu kävijöille sitten, kun kirjasto avataan.

Kirjakori-materiaalit löytyvät Lastenkirjainstituutin kotisivulta osoitteesta www.lastenkirjainstituutti.fi/kirjakori2019.

Lisätietoja:
Kaisa Laaksonen, toiminnanjohtaja, Lastenkirjainstituutti
kaisa.laaksonen(at)lastenkirjainstituutti.fi, p. 050 3615 639

Kirjakori2019-tiedote