Kirjallisuusterapia

ESITTELYSSÄ Pirjo Suvilehto: Morfeuksen koirat Paris Berlin

Pirjo Suvilehto: Morfeuksen koirat Paris Berlin. Turenki: Atrain&Nord, 2018.

Teksti: Kirsi Marttinen

Rajalla todellisuus on toinen

Pirjo Suvilehto on kulttuurin, taiteen ja tieteen monitaituri Tyrnävältä. Suvilehto on kirjailija ja dosentti Oulun yliopistossa. Vuonna 2008 hän väitteli lasten luovasta kirjoittamisesta ja kirjallisuusterapiasta. Suvilehto on kirjoittanut kansainvälisiin julkaisuihin mm. kirjallisuusterapiasta. Tuotteliaan kirjailijana Suvilehto on tehnyt lastenkirjoja, tietokirjoja ja runoteoksia. Hän oli toinen vastuuopettajan Oulun kesäyliopiston kirjallisuusterapiaohjaajakoulutuksessa 2017–2018. Suvilehdolle suhde eläimiin on lämmin ja tärkeä. Hän myös soittaa bändissä ja maalaa.

Pirjo Suvilehdon runoteos Morfeuksen koirat Paris&Berlin on lukijalle matka usealle rajalle. ”Välimatka on vain psykologinen, siihen on totuttava. Mutta rajalla todellisuus on toinen.” Teoksessa kuljetaan unen ja valveen rajoilla, ihmisen ja eläimen rajoilla ja sisäisen paikan ja ulkomaailman, jopa ehkä universumin rajoilla. Suvilehto myös leikkii kirjassa musiikilla, kuvataiteella ja kielillä. Mielen on annettu lähteä matkan Pohjois-Pohjanmaan pienestä Tyrnävän kylästä ja vaeltaa vapaana.   

Teoksessa kuljetaan työhaalareissa Pariisin Montmartren mukulakivikatua. Istanbulin kissojen tassut on kuvattu pehmeiksi ja kynnet teräviksi. Kirjassa pohditaan avannon outoa vaikutusta, kun minusta alkaa sataa lunta – ReJoyce! Kun käännän kirjan sivua, yllätyn paikasta, valveesta ja unesta. Olenko ihminen vain eläin, ja onko siihen väliä? Kenen taiteilijan maailmaan astun seuraavaksi ja kenet kohtaan?

Kirjassa ihmetellään hetkeä ja annetaan sen tuoksujen ja henkäyksien viedä matkaan surrealistisine unikuvineen ja tarkalla yksityiskohtien kuvaamisella.

”Vetäydyt löyhistä ihmissuhteista, priorisoit

tulokset antavat odottaa, olkoon niin”.

Kirjoittaja antaa vaikutelman, että hän on tietoinen itsestään ja rajoistaan, jolloin hän voi olla samanaikaisesti tallissa ja Pariisissa ja Berliinissä ja etsiä rannalta Bob Dylania.

Teoksen on kuvittanut Reijo Kärkkäinen, joka oli mukana myös Suvilehdon edellisessä runokirjassa Morfeuksen koirat (2013). Kärkkäisen mustavalkoinen ja tarkkaviivainen kuvitus tukee kirjan taianomaisuutta. Kuvissa tapahtuu paljon niin kuin runoissa – mielissämme.

Kun haluat irtautua arjen logiikasta, astu tähän teokseen!

”Kuinka herkästi poikkeusyksilöt pitävät yhtä, they stick together.”

Kirjoittaja Kirsi Marttinen on työnohjaaja (STOry), kirjallisuusterapiaohjaaja ja sosiaalityöntekijä.

11.12.2019