Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen 35-vuotisjuhlia juhlittiin 5.11.2016 Bar Kapsäkissä Helsingissä.

Juhlat olivat monen ihmisen ponnistelun tulos. Muutama epätoivon hetki ja tekninen pattitilannekin koettiin kuukausien valmistelujen aikana, mutta lopussa kiitos seisoo. Mielestäni onnistuimme yhdessä luomaan rennon, koskettavan, mukavan ja hyvin järjestetyn juhlan.

Päivi Kosonen piti ohjelmaa koossa avajaispuheellaan ja välispiikeillään. Katri Kluukerin ote kirjoittamiskilpailuun oli kunnioittava ja arvostava. Juhani Ihanus puhui asiaa ja otti puheeseensa mukaan myös yhdistyksen perustajajäsenen Leena Sippolan arvokkaan muisteluosuuden.

Minun ja Heli Hulmin runoesitys Huldén & Hulmi goes Szymborska oli… mitä sitä voi omasta osuudestaan sanoa? Juhla-aamuna olin kauhusta jäykkä: mihin minä olen mennyt lupautumaan? Saavuttuani juhlapaikalle kauhu hävisi. Tajusin, että olemme yhteisen asian äärellä. Olemme yhdessä järjestämässä juhlaa, jossa jokaisella on oma siivunsa. Minun isoin siivuni oli tämä runoesitys. Ihmiset kuuntelivat hipihiljaa, keskittyen. Siitä sain voimaa. Tuli tunne, että sanoilla on merkitystä. Olimme yhdessä runojen äärellä.

Illan loppuhuipennuksena oli Kaj Chydeniuksen ja Monna Kamun Parantava runo -konsertti. Chydeniuksen huikeat sävellykset ja runojen koskettavat tekstit pääsivät oikeuksiinsa Kamun laulamina. Konsertissa oltiin teksti edellä ja mikäpä paremmin sopisi kirjallisuusterapiayhdistyksen juhliin.

Kaiken kaikkiaan saimme yhdessä aikaan vallan mainiot juhlat. Kiitosta sateli paikan päällä ja myöhemminkin on tullut kiitosviestejä. Pelkästään positiivista palautetta olemme saaneet. Onnistumisen kokemuksen kanssa on hyvä jatkaa eteenpäin. Tämä valoi jälleen uskoa kirjallisuusterapian ja yhdistyksen toiminnan mielekkyyteen.

Jaana Huldén

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen puheenjohtaja

Kuvat: Silja Mäki

Yhdistyksen perustajajäsenet Juhani Ihanus ja Leena Sippola

Yhdistyksen perustajajäsenet Juhani Ihanus ja Leena Sippola

Jaana Huldén ja Heli Hulmi

Jaana Huldén ja Heli Hulmi

Kaj Chydenius, Monna Kamu ja Jaana Huldén

Kaj Chydenius, Monna Kamu ja Jaana Huldén

Monna Kamu ja Kaj Chydenius Parantava runo -esityksessä

Monna Kamu ja Kaj Chydenius Parantava runo -esityksessä