Minulla oli ilo ohjata ensimmäinen Progoff-koulutukseni lauantaina 16.12.2017. Kävin itse samaisen koulutuksen lokakuussa Turussa. Sen koulutuksen ohjaaja Sirpa Nurminen on jäämässä eläkkeelle. Otin häneen yhteyttä ja sovimme, että minä jatkan nyt hänen viitoittamaansa latua. Nurminen oli sitä mieltä, että minulla on hyvä pohjakoulutus ohjaamiseen. Se on tärkeää, jos kirjoittamisen aikana nousee kipeitä asioita pintaan. Hän oli tyytyväinen, että menetelmä Suomessa säilyy, nyt kun hän ei enää ohjaa, sillä siitä on tykätty kovasti.

Olin itsellenikin uuden teeman äärellä ja huomasin, että sain virtaa ja innoitusta. Päivässä oli lähes harras tunnelma. Vaikka sanoin jaoimme vähän niin tuntui, että olimme yhteisellä matkalla; kukin omissa prosesseissaan ja yhdessä.

Jaana Huldén
traumapsykoterapeutti, kirjallisuusterapeutti, aloitteleva Progoff-ohjaaja

 

Tässä muutaman koulutuksessa mukana olleen palautetta:

”Progoff-koulutus vei minut matkalle sisimpääni. Ohjaaja ja hiljainen 12 opetuslapsen kirjoittajajoukko loi retriitinomaisen tunnelman. Minulla oli lupa olla läsnä vain itselleni. Olla hiljaa tuttujen ihmisten kanssa, se oli uutta, ja se antoi tilaa omien tunteiden olla ja tulla. Kirjoittamisprosessin aikana sain selkeän vastauksen, miten toimia itselleni merkittävässä asiassa. Se tuntui ihmeeltä. Lähdin koulutuksesta vahvasti sisimpääni kääntyneenä. Unet tulivat seurakseni yöllä.”

Sirpamaija Harjunkoski
Taideterapeutti

 

”Tuntui helpolta kirjoittaa jopa niistä kysymyksistä, joita en elämässäni ole juuri pohtinut. Paitsi Progoff-menetelmä että myös harjaantuminen kirjallisuusterapeuttisessa kirjoittamisessa vaikuttivat. Kirjoittamaan hiljentyminen ryhmässä loi keskittyneen ilmapiirin. Tietoisuus siitä, ettei omaa tekstiä tarvitse jakaa, vapautti kirjoittamaan rohkeasti ja uteliaasti: katsotaanpa, mikä minulle on tärkeää ja mihin minä uskon. Kävin dialogia itseni kanssa ja kirjoitin itseäni itselleni näkyväksi. Välistä tuli uhmakas ja voitonriemuinen olo, koska sain itsestäni niskalenkin. Riemuitsin siitä.

Monissa kirjoituksissani toistui sama – näköjään minulle keskeinen – kaipuu/ syvä toive/arvo. Päivän lopussa tunsin hentoa halua lukea tekstiäni, koska olin niin tyytyväinen, minkä äärelle kirjoittava käteni oli miut vienyt. Maltoin kuitenkin mieleni ja pidin senkin itselläni. Ihanaa!”

Helena Hietaniemi
toimittaja, kirjallisuusterapiaohjaaja

 

”Harjoitukset olivat tutunoloisia, lähellä yleisesti KITEssä käytettäviä. Pidin siitä, että kokonaisuus on hyvin järjestelmällinen ja siihen liittyy jatkumo. Erityisesti pidin loppupäivän summaavasta osuudesta. Minulle tauotukset sopivia ja sessiot olivat sopivan pituisia. Pikku hiljaa syvenevä ote sopi myös. Kiva, että tilaa oli mukavasti ja pystyi vaihtamaan paikkaa. Kurssilla oli hyvä, keskittyneen rauhaisa tunnelma. Ei mitään vaikeuksia keskittyä kirjoittamiseen ja omiin kokemuksiin. Jaana, olet kokenut ohjaaja. Ohjaat rauhallisesti ja varmasti. Voi kirjoittaa mitä vain luottavaisin mielin, kun tietää, että pahan paikan tullessa apu lähellä. Huomasin, että itselleni hitaana ihmisenä sopii se, että sekä kuulee että näkee tehtävänannon. Kun on harrastanut terapeuttista kirjoittamista lähes koko ikänsä, en odottanutkaan löytäväni itsestäni mitään yllätyksiä. Oli mukava huomata, että jotkut aiemmat kipupisteet eivät kiinnostaneet nyt ollenkaan, joten kehitystä on tapahtunut. Nykyhetkestä löytyi suuntia ja ihania oivalluksia.”

Tuija Siljamäki
terveystoimittaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja

 

Seuraava Progoff-kurssi on loka-marraskuussa 2018.